17 noiembrie- Ziua Internationala a Copiilor care se grabesc sa vina pe lume

„Azi, 17 noiembrie, sărbătorim în întreaga lume Ziua Mondială a Prematurităţii. Sărbătorim milioane de copii care înfruntă cu un curaj nebănuit problemele pe care viaţa prea devreme începută le pun în faţa lor. Milioane de copii-eroi, chiar supereroi unii dintre ei. În fapt, toată luna noiembrie este dedicată conştientizării privind prematuritatea şi complicaţiile sale. Pentru că, în întreaga lume, 1 din 10 copii se naşte prematur şi aceasta înseamnă aproximativ 15 milioane de copii pe an în întreaga lume. Iar prematuritatea şi complicaţiile sale reprezintă una din principalele cauze de deces perinatal şi până la vârsta de 1 an.

Iar cei în măsură să facă ceva – proiecte, programe de educaţie, investiţii în echipamente şi instruire a personalului şi chiar legislaţie – trebuie să audă, măcar o dată pe an, vocea noastră, a părinţilor şi a personalului medical, vocea prematurilor.

Prematurii sunt copii fragili în ciuda puterii cu care se luptă pentru fiecare respiraţie, pentru viaţă şi au nevoie de sprijinul nostru!”

Mesajul vine din partea Asociației BABY CARE SIBIU, al cărei INIMĂ este sufletul unui medicde nota 10: Dr Maria Livia Ognean.

Azi este ziua lor, a prematurilor şi le dorim tuturor piticilor de la noi și… din lume sănătate şi putere! La mulţi ani!

 În România, anual, s-au înregistrat 18000 de nașteri premature. În 2013 s-a înregistrat cifra

cea mai mare a ultimilor ani, anume 20.024 .

*** Statistici de naștere prematură

  • Un procent de 11,4% din toate sarcinile se termină în livrările devreme.
  • Aproximativ 450.000 de bebeluși din Statele Unite se nasc prea devreme și 15 milioane de bebeluși s-au născut prematură în întreaga lume – asta e 1 din 10!
  • 80 plus procente din nașteri premature sunt neanticipate.
  • Aproximativ 45-50% dintre nașterile prematură sunt idiopatice. (necunoscut)
  • 30% sunt legate de ruperea prematură a membranelor. ( BALUL DE ABSOLVIRE )
  • 15-20% sunt atribuite indicațiilor medicale precizate (de exemplu: preeclampsie, abrupție, IUGR) sau livrări elective premature.

Evenimente care duc la nașterea prematură nu sunt încă pe deplin înțelese, deși etiologia este considerată a fi multifactorială.

Cu toate acestea, nu este clar dacă nașterea prematură rezultă din interacțiunea mai multor căi sau din efectul independent al fiecărei căi. Factorii cauzali legați de nașterea prematură includ condițiile medicale ale mamei sau fătului, influențele genetice, expunerea mediului, tratamentele infertilității, factorii comportamentali și socio-economici și prematuritatea iatrogenică (legate de examinarea medicală sau de tratament). „(OMS)

sursa foto: BABY CARE SIBIU