18,5 milioane de teste de saliva pentru elevi ajung in scoli

„În această dimineaţă, Ministerul Educaţiei a transmis către IGSU repartizarea pe judeţe, pe inspectoratele şcolare, pentru 18,5 milioane de teste, care se adaugă rezervei de teste existente în şcolile din România.  În acest fel, este asigurat procesul de testare a elevilor şi a cadrelor din învăţământ, pentru mai multe luni de-acum încolo, pentru o perioadă care sperăm să coincidă cu finalizarea acestei crize sanitare. Există teste, important este să le folosim responsabil”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri, 2 februarie, în cadrul unei conferințe de presă.

Ministrul a subliniat că a constatat o îmbunătăţire clară a procesului de testare şi de raportare a rezultatului testelor, pentru că, în ultimele zile, din 5.000 de teste pozitive, de salivă, un număr de 3.000 au avut o raportare ulterioară generată de testarea PCR, iar 2.000 au fost confirmate şi 1.000 au fost infirmate.  „Precizia acestor teste pe salivă este de 66%, iar asta arată că nivelul înţelegerii importanţei testării a crescut şi corectitudinea raportărilor, de asemenea, a crescut”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.  Totodată, oficialul a spus că, „În ipoteza în care s-ar renunţa la testarea prin teste cu salivă vă întreb cu ce ar putea fi înlocuită, pentru a asigura starea de siguranţă sanitară a şcolii, eu nu ştiu un răspuns. Vă amintesc că am avut peste un milion de teste cu exudat nazal şi faringian la dispoziţia şcolilor, care au fost folosite într-un procent de 2%, deci au fost respinse de elevi şi de părinţi”, a spus Sorin Cîmpeanu.

De precizat, totuși că șeful DSU, Raed Arafat, a declarat luni că specialiştii în epidemiologie, alături de cei de la ministerele Educaţiei şi Sănătăţii, urmează să analizeze impactul utilizării testelor de salivă COVID-19 în şcoli. În cazul în care se va ajunge la concluzia că sunt „fără valoare adăugată”, este posibil să se ajungă la oprirea acestora.

CIFRE. Semnificative au ba?!?!

 Potrivit informațiilor oficiale, până azi, 88.505 copii cu vârste între 0 și 9 ani și 171 302 copii și adolescenți cu vârste între 10 și 19 ani au fost confirmați pozitiv.