21 Martie: Ziua Mondiala a Sindromului Down

21 martie (03) – Ziua Mondială a Sindromului Down, afecţiune dată de prezenţa a 3 cromozomi 21 (în loc de 2)

O zi în care ne reamintim că trăiesc printre noi copii şi oameni speciali. Precum cei cu sindrom Down. Care simt aceleaşi lucruri ca şi noi. Pe care îi rănesc aceleaşi lucruri ca şi pe noi. Care au aceleaşi drepturi ca şi noi. Şi care ştiu să iubească într-un fel deosebit. Necondiţionat. Fără limite. Răsplătesc astfel cum numai ei ştiu iubirea şi atenţia ce le-o arătăm.

Sub genericul „Conectați, creăm valoare pentru 2030”, astăzi, 21 martie, sărbătorim „Ziua mondială a sindromului Down”, cu scopul de a crește gradul de conştientizare a problemelor cu care se confruntă persoanele care suferă de sindromul Langdon-Down.

Zilnic, în perioada 1-21 martie, comunitatea de părinți „EU for Trisomy 21”, beneficiind de voluntariatul asociațiilor ALDO-CET Băilești, Asociația Părinților cu Copii cu Sindrom Down Cluj, DART Târgu Jiu,  Asociația Down Oradea, a publicat o succesiune de postere care înfățișează conexiunea unei persoane cu sindrom Down cu un susținător al acesteia (europarlamentar, politician, expert, actor, interpret, dirijor, regizor, medic, terapeut, profesor, sportiv, jurnalist, activist etc) sub forma unor mesaje care susțin dezvoltarea durabilă a tuturor.

Tema din acest an a fost astfel aleasă pentru că „în 2020, în întreaga lume, a trebuit să ne adaptăm cu toții modurile în care ne conectăm. A fost o mare provocare și mulți oameni au rămas în urmă. Dar a fost o oportunitate de a găsi noi modalități de conectare. Acesta poate fi un rezultat pozitiv al pandemiei COVID-19.” Down Syndrome International (DSI)

„Fiecare copil e unic, are nevoie de dragoste și acceptare, dar cei cu sindromul Down sunt speciali, ne topesc inima cu zâmbetul lor contagios. Să-i iubim și să-i acceptăm, să-i ajutăm să-și atingă potențialul maxim! Împreună suntem mai puternici!” – Florica Cherecheș, Președintele ANDPDCA

Cine dorește să-și arate solidaritatea sau susținerea față de aceste persoane, poate purta, în ziua de 21 martie, șosete diferite sau pantofi cu șireturi colorate diferit!

Trebuie știut că în anul 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down (în engleză, Down Syndrome International) a decis celebrarea în mod oficial a zilei dedicate Sindromului Langdon – Down („World Down Syndrome Day”) la data de 21 martie (adică cea de-a 21-a zi a lunii a treia din fiecare an) ca urmare a afecțiunii genetice care cauzează sindromul în cauză: persoanele cu sindrom Down prezintă 47 de cromozomi (în loc de 46), cu 3 cromozomi în perechea 21 (în loc de 2).

Cinci ani mai târziu, pe data de 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie drept „Ziua mondială a sindromul Down”, recomandând tuturor statelor membre, organizaţiilor internaţionale, agențiilor/organizațiilor din Sistemul ONU şi societății civile, să ajute la popularizarea greutăților aferente acestei boli cromozomiale prin sensibilizarea opiniei publice.

foto: ziare.com