S-A HOTARAT: TOATE EVENIMENTELE PRIVATE INTERZISE! Angajatii din centrele rezidentiale vor fi testati 1 data pe saptamana!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, marți, 13 octombrie, a decis, CLAR că, la nivel național, SE INTERZIC în toată țara TOATE EVENIMENTELE PRIVATE (ceea ce se referă la mese festive, petreceri etc), până la constatarea reducerii numărului de cazuri și a ratei de infectare.

Raed Arafat a anunțat în urmă cu scurt timp că, sub o incidență de 3/1000, se impune obligativitatea purtării măștii în zonele pietonale și zonele aglomerate. Când se depășește rata de 3/1000 se impune obligativitatea purtării măștii în TOATE SPAȚIILE DESCHISE.

Totodată, în privința teatrelor, cinematografelor, restaurantelor/cafenelelor, s-a hotărât ca, la o incidență sub 1,5/1000, vor funcționa la capacitate de 50%. La incidență între1,5-3/1000- vor funcționa cu 30% din capacitate. La o incidență de peste 3/1000, activitatea se sistează complet.

***Secretarul de stat Raed Arafat a punctat în cadrul unei conferințe de presă că NU se pune problema interzicerii botezurilor sau chiar a cununiilor în lăcașele de cult, dar trebuie respectați cu strictețe parametri, în mod deosebit numărul de participanți.

Totodată, Dr Arafat a explicat de ce anume evenimentele private- nunți, aniversări, petreceri de tot soiul sunt considerate ca elemente de risc: Acolo oamenii nu stau pe scaune așezate special de organizatori la distanță, cu norme clare de conduită: Acolo se dansează, se mănâncă, oamenii se îngrămădesc să facă fotografii, nu se poartă măști și nu se gândește nimeni să respecte reguli, nici nu se poate, de altfel. De aceea este bine să se renunțe, deocamdată la astfel de întruniri, până când situația se îmbunătățește.

„Este o decizie care interzice organizarea lor pentru că e foarte greu să se respecte regulile, în general. Nu vorbim de săli de curs unde oamenii ascultă ceva, sunt nunți, botezuri, oamenii nu poartă mască, se dansează”, a declarat Arafat, precizând că se poate reveni asupra deciziei dacă numărul de infectări se va reduce. „Botezul de la biserică nu este inclus aici. Acolo se face și se face cu un număr redus de oameni, dacă nu mă înșel, cu 16 oameni. Aici sunt mese festive, e altceva”, a punctat dr Arafat.

În cadrul aceleiași conferințe, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a anunțat că s-a luat decizia ca toți angajații din centrele rezidențiale (destinate asistenței sociale pentru copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) să fie testați o dată pe săptămână. Asta după ce numeroase astfel de instituții din întreaga țară au devenit FOCARE cu zeci de cazuri confirmate.