Luna noiembrie- luna prematurilor! Aspecte ce merita cunoscute despre acesti micuti cu o forta si dorinta de viata uluitoare

La nivel mondial, în fiecare an, milioane de bebeluși se grăbesc sa vina pe lume înainte de termen. Forța lor, iubirea părinților, dar și devotamentul și implicarea medicilor și asistentelor medicale de Neonatologie care îi îngrijesc au o sărbătoare anume, pe 17 noiembrie, de Ziua Mondială a Prematurității.

Sunt mulți. 15 milioane în fiecare an dacă-i adunăm pe toți prematurii din lume. Așa că sigur e nevoie de cel puțin o lună ca să-i sărbătorim. Da, noiembrie e luna lor, luna premătureilor!, spune cu o dragoste și o dăruire greu de cuprins în cuvinte unul dintre cei mai implicați medici în neonatologie, dr Maria Livia Ognean de la Maternitatea din Sibiu.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății în fiecare an, 15,000,000 de copii se nasc prematur în fiecare an. Ce știai despre prematuritate înainte de a da naștere unui premier? Răspunsul este cel mai probabil foarte puțin, dar prin răspândirea conștientizării putem ajuta oamenii să înțeleagă că nu orice copil se naște sănătos, iar odată cu mai multă conștientizare vine mai multă cercetare, înțelegere și… iubire.

*Recuperarea creşterii la foştii prematuri

**Probleme legate de prematuritate

Se ştie că, de obicei, prematurii care cântăresc peste 1500g la naştere nu au probleme deosebite de creştere posnatală, excepţii fiind mai ales cei cu greutate mai mică comparativ cu vârsta de gestaţie. Copiii care se nasc extrem de prematur sunt mai micuţi la naştere şi sunt, de asemenea, mai bolnavi. Aceştia pot să nu tolereze alimentaţia administrată iniţial pe vene şi pot prezenta dificultăţi de alimentaţie încă de la naştere. Scad mult în greutate (pierd multă apă din corp dar şi din masa corporală) şi, atunci când ajung la 2-3 săptămâni postnatal ating din nou greutatea de la naştere dar continuă să crească încet o bucată de timp.

Dacă prematurul spitalizat nu creşte sau creşte foarte încet, mai lent decât ar trebui, vor continua să fie mai mici (ca greutate) faţă de vârstă.

Trebuie luat în seamă că, intrauterin, copiii au tendinţa să crească foarte rapid în ultimul trimestru de sarcină şi este foarte greu ca un prematur născut să susţină acest ritm de creştere atunci când este şi bolnav.

Atunci cînd de la început un prematur este mic (datorită restricţiei de creştere intrauterine) şi este şi bolnav, în scurt timp va avea o greutate şi mai mică comparativ cu standardele pentru vârstă. Din fericire această fază de creştere lentă nu durează foarte mult şi, o dată cu ameliorarea stării sale, va începe să crească într-un ritm mai rapid, asemănător cu cel din viaţa intrauterină.

*După Dr. Raye-Ann deRegnier, Children’s Hospital of St. Paul and Director of the NICU Follow-up Clinic, Assistant Professor of Pediatrics at the University of Minnesota.