Astăzi, 25 septembrie, sărbătorim 31 de ani de la înființarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare.
SMURD – cinci inițiale care definescun serviciu de referință în istoria medicinei românești și au devenit sinonime cu salvarea de vieți, cu luptele cu secundele pentru redarea șansei la viață., cu acei NEOSTENIȚI și INSPIRAȚI SALVATORI care au ales ca destin Lupta pentru binele și viața semenilor!
SMURD. De strajă nouă, tuturor. SMURD- vocație, dăruire, implicare, tenacitate, OMENIE!
”Cuvintele nu pot descrie pe deplin activitatea, eforturile și dăruirea colegilor din SMURD. Fiecare dintre misiunile lor a scris istoria unei structuri care a devenit un simbol al speranței și al vieții pentru cei aflați în situații limită, fiecare viață salvată dând sens și conținut devizei «Cine salvează o viață, salvează o lume întreagă!”». Suntem mândri de colegii noștri, de activitatea lor în cadrul unui minister care este parte a unui sistem implicat în consolidarea arhitecturii de securitate națională și regională! Suntem mândri că profesionalismul lor s-a transformat în model de bune practici pentru structuri naționale și parteneri din afara granițelor țării”, a transmis cu acest prilej ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.
Pentru fiecare viață salvată, pentru fiecare șansă în plus, pentru speranța adusă oamenilor și pentru multe altele, vă mulțumim!
LA MULȚI ANI, OAMENI MINUNAȚI! LA MULȚI ANI, ÎNGERI SALVATORI!
*Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare este o unitate de intervenție publică integrată de importanță strategică, fără personalitate juridică, având în structura sa echipe integrate de reanimare, specializate în acordarea asistenței medicale și tehnice de urgență, precum și echipe cu personal paramedical, specializat în acordarea primului ajutor.
Anul 1990
In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Acesta avea la baza transferul unui echipaj medical spitalicesc cu dotarea necesara la locul unde se afla pacientul aflat in stare critica, in vederea acordarii unui asistente medicale de urgenta calificate.
Echipajul era condus de un medic pregatit in domeniul anesteziei si terapiei intensive si in domeniul medicinei de urgenta. La aceasta faza de inceput, noul serviciu, numit SMUR sau Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare, avea in dotare o singura masina echipata pentru interventie rapida, fara posibilitatea de a transporta pacientul, transportul pacientului urmind sa se faca cu o autosanitara a Serviciului de Ambulanta.
Anul 1991
In anul 1991, SMUR a primit prima ambulanta de reanimare sub forma unei donatii din Germania. Aceasta ambulanta urma sa usureze si in acelasi timp sa ridice nivelul ingrijirii pacientului in prespital.
Pana in octombrie 1990, noul sistem a functionat in totalitate cu personal voluntar. Conducatorii ambulantei SMURD erau studenti ai Facultatii de medicina, medici sau voluntari ai Crucii Rosii din Tg. Mures. Dupa ce incercarile de colaborare cu diferite institutii nu au avut rezultatul dorit, in luna octombrie 1991 a inceput o perioada experimentala de 6 luni, punind echipajul Serviciului Mobil de Urgenta si Reanimare sub coordonarea operativa a Grupului de Pompieri Militari Mures, care urma, in aceasta faza, sa asigure conducatorii auto pentru ambulanta de reanimare si spatii de cazare si instruire pentru personalul medical al SMUR-ului. Aceasta incercare, care avea sa reuseasca si sa devina permanenta, a fost bazata pe modelele aflate in multe tari din lume unde pompierii sint direct implicati in acordarea asistentei medicale de urgenta si a primului ajutor.
Asemenea modele exista in Germania, Franta, Finlanda, Luxembourg, Statele Unite, Canada, Japonia, etc. In noul model de functionare, SMUR-ul era sub coordonarea Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva din punct de vedere medical si sub coordonarea Pompierilor din punct de vedere operativ.
Anul 1992
In anul 1992, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare a continuat sa se dezvolte, concentrindu-se asupra pregatirii personalului care era aproape in totalitate voluntar si asupra crearii unor relatii internationale cu servicii similare din diferite tari. Primele tari cu care s-a realizat o colaborare de lunga durata, inca din 1992, au fost Marea Britanie si Norvegia. Astfel Crucea Rosie Norvegiana din localitatea Sauda a inceput sprijinul prin dotarea SMUR-ului cu ambulante si echipament medical de urgenta iar Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh si Brigada de Pompieri Strathclyde din Glasgow au inceput un program intens de sprijin pentru dezvoltarea asistentei medicale de urgenta si pentru dotarea si pregatirea pompierilor in noi domenii de interventie, cum ar fi descarcerarea si interventia la accidentele chimice.
In luna noiembrie a anului 1992, in urma unui curs international ce a durat 3 saptamini, cu instructori din Germania, Olanda, Scotia si SUA, a avut loc o aplicatie la care au fost invitati reprezentanti ai diferitelor ministere si institutii. In urma acestei aplicatii, Ministrul Sanatatii a declarat, prin ordinul numarul 1094 din 5 Noiembrie 1992, noul sistem din Tirgu Mures drept Centru Pilot National. Acest statut avea sa protejeze noul model pe parcursul anilor 1993-1997 impotriva rezistentelor mari cu care s-a confruntat sistemul si a tentativelor de oprire a activitatii sale. In cadrul cursului din 1992, a fost creat primul laborator de instruire pentru urgenta donat de Fundatia pentru o Societate Deschisa din Statele Unite.
Anul 1993
In anul 1993, dupa ce SMUR, timp de aproximativ 2 ani, a functionat acordind asistenta de urgenta in faza prespitaliceasca, o dezvoltare de mare anvergura a avut loc in luna mai, cu sprijinul colegilor de la Serviciul de Urgenta al Spitalului Regal din Edinburgh. Aceasta dezvoltare a constat in crearea camerei de reanimare in cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures in vederea continuarii ingrijirii pacientilor in stare grava adusi de SMUR sau sositi cu alte mijloace la spital, pina la preluarea acestora de diferite sectii ale spitalului.
In noua camera de reanimare urmau sa lucreze medicii, asistentii si voluntarii ce lucrau in cadrul echipajelor din faza prespitaliceasca. Noua camera de reanimare a redus mortalitatea in cadrul Serviciului de Primiri Urgenta al Spitalului Judetean Mures cu aproximativ 50%.
Tot in anul 1993, Brigada de Pompieri Strathclyde din Scotia, a donat prima autospeciala de descarcerare Grupului de Pompieri Mures, instruind si personalul din cadrul Grupului in vederea utilizarii corecte si eficiente a acestui echipament. Primul accident la care s-a utilizat acest echipament a avut loc chiar in ziua ceremoniei de predare a echipamentului donat.
Din anul 1993, Serviciul Mobil de Urgenta si Reanimare (SMUR) a devenit Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Tot in anul 1993, primele modele preluate dupa cel din Targu Mures au aparut la Oradea si la Sibiu, adoptind modul de functionarea al sistemului din Targu Mures.
Anul 1994
1994 a fost un an de mare importanta din punct de vedere al dezvoltarii asistentei medicale de urgenta in Judetul Mures si poate chiar la nivel national. Cu sprijinul Serviciului de Urgenta din Edinburgh si a BBC-Londra, s-a construit primul departament de urgenta unic dupa modelul celor din Marea Britanie si Statele Unite. Noul Departament sau “Serviciu de Urgenta” a fost amplasat in curtea Spitalului Clinic Judetean Mures si a inceput sa functioneze in 31 Iulie 1994. Construirea acestui serviciu a durat aproximativ o luna si a angrenat forte mari de munca din Scotia cit si din Tirgu Mures, din partea armatei, a jandarmilor si a pompierilor, cit si din partea unor organizatii si a unor voluntari care doreau sa vada noul serviciu cit mai rapid in functie.
La nivelul Grupului de Pompieri, anul 1994 a adus o noua activitate. Pompierii din Scotia au dotat si au instruit pompierii mureseni in ceea ce priveste interventiile la accidentele chimice, creand prima unitate de interventie de acest fel a pompierilor din Romania. Impreuna cu pompierii au participat la cursurile de formare si medicii din cadrul SMURD.
foto: ISU Bihor, Facebook, ziare.com