3 opțiuni de tratament pentru corectarea mușcăturii

Corectarea mușcăturii este importantă pentru orice pacient, iar medicul specialist îți poate oferi informații detaliate în legătură cu aceasta. Există mai multe metode de corectare a mușcăturii, în funcție de problemele care o afectează, pe care le-am trecut în revistă în materialul următor.

1. Aparatul ortodontic metalic

Aparatul ortodontic metalic este un dispozitiv dentar folosit pentru a corecta anomalii ale danturii și mușcăturii. Aceste aparate sunt realizate în principal din oțel inoxidabil, dar pot include și alte materialele precum titan sau aliaje de nichel-titan, concepute special pentru a rezista la presiunea constantă și pentru a oferi rezultate optime.

Există mai multe tipuri de aparate ortodontice metalice: aparatul fix, care este cel mai comun, aparatul mobil, care poate fi îndepărtat pentru curățare sau mâncat și aparatul lingual, care este montat pe partea internă a dinților, fiind astfel invizibil. Tipul de aparat utilizat depinde de problema specifică a fiecărui pacient [1].

Procesul de aplicare a unui aparat ortodontic metalic începe cu pregătirea dinților, care trebuie curățați pentru a asigura o bună aderență a brackeților. Brackeții sunt lipiți apoi de fiecare dinte și conectați printr-un fir metalic care este ajustat de-a lungul timpului pentru a muta dinții în pozițiile corecte.

Beneficiile purtării unui aparat ortodontic metalic sunt numeroase, incluzând corectarea eficientă a malocluziilor, îmbunătățirea esteticii zâmbetului și prevenirea unor probleme de sănătate orală pe termen lung. Atunci când vine vorba despre aparatul dentar metalic prețul este un alt plus, fiind mai accesibil decât al altor variante. Dezavantajele pot include disconfortul inițial, dificultatea în ceea ce privește igiena orală, precum și posibilele probleme estetice, deși acestea din urmă pot fi evitate folosind aparate linguale sau brackeți mai mici [1].

În ceea ce privește îngrijirea aparatului ortodontic, este foarte important să se păstreze o igienă orală bună, să se evite alimentele dure sau lipicioase și să se facă vizite regulate la medicul ortodont pentru ajustări. O igienă orală deficitară poate duce la apariția cariilor dentare și a bolii parodontale, care pot complica tratamentul ortodontic.

2. Aparatul ortodontic invizibil

Aparatul ortodontic invizibil reprezintă o alternativă modernă la aparatele ortodontice metalice. Acestea sunt fabricate dintr-un material transparent, dur, care se mulează perfect pe dantură, făcându-le aproape invizibile atunci când sunt purtate. Aparatul constă într-o serie de aliniatori, fiecare fiind purtat pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni. Aliniatorii sunt realizați cu ajutorul tehnologiei 3D, în funcție de forma și dimensiunea gurii fiecărui pacient, garantând un confort sporit în comparație cu aparatele ortodontice metalice.

Unul dintre principalele avantaje ale utilizării aparatului ortodontic invizibil este confortul. Acestea nu conțin metal care poate provoca iritații în gură și pot fi scoase atunci când pacientul mănâncă sau se spală pe dinți. Aparatul ortodontic invizibil este, de asemenea, mai estetic, fiind aproape inobservabil atunci când este purtat. Acest lucru îl face o opțiune populară în rândul adulților, care sunt adesea reticenți în a purta aparate ortodontice metalice vizibile.

Tratamentul cu aparatul ortodontic invizibil începe cu o scanare digitală a gurii pacientului. Această scanare este utilizată pentru a crea un plan de tratament detaliat, care va arăta cum se vor mișca dinții de-a lungul timpului. Ulterior, sunt fabricați aliniatorii care vor fi schimbați la fiecare două săptămâni pentru a se asigura că dinții se mișcă în direcția corectă [1].

Deși aparatul ortodontic invizibil oferă multe beneficii, există și unele posibile dezavantaje și limitări. De exemplu, unele probleme ortodontice complexe pot necesita mai mult timp pentru a fi corectate cu ajutorul aparatului ortodontic invizibil, comparativ cu aparatul ortodontic metalic. De asemenea, pacienții trebuie să fie disciplinați și să poarte aliniatorii cel puțin 22 de ore pe zi [1] pentru a asigura rezultatele dorite. Costul poate fi, de asemenea, mai mare, iar pacienții pot avea nevoie de mai multe vizite la ortodont pentru a monitoriza progresul tratamentului.

3. Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical în ortodontie este o opțiune care se ia în considerare atunci când problemele ortodontice sunt atât de severe încât nu pot fi rezolvate doar cu ajutorul aparatelor ortodontice sau când există probleme care afectează sănătatea generală a pacientului, cum ar fi apneea de somn sau dificultăți de mestecare.

Există diferite tipuri de intervenții chirurgicale utilizate în ortodonție; de pildă, osteotomia maxilară și mandibulară implică tăierea și reconfigurarea oaselor maxilare și mandibulare pentru a corecta dezechilibrele faciale, în timp ce chirurgia ortognatică se referă la intervențiile chirurgicale care modifică poziția maxilarelor sau a mandibulei [1].

În timpul consultului inițial, medicul ortodont va evalua problema și va decide cea mai bună cale de tratament. Pregătirea pentru operație poate implica o serie de vizite la medic pentru efectuarea de radiografii și teste de rutină. În ziua operației, pacientul este adus în sala de operație unde este anesteziat. După intervenție, pacientul este transferat într-o cameră de recuperare unde este monitorizat până când se trezește din anestezie. Îngrijirea postoperatorie poate include administrarea de medicamente pentru durere, îngrijirea rănilor și o dietă specială.

Ca orice intervenție chirurgicală, tratamentul ortodontic chirurgical are și riscuri, și beneficii. Riscurile includ infecții, sângerări, durere și dificultăți de mestecare. Beneficiile includ îmbunătățirea funcției masticatorii, corectarea dezechilibrelor faciale și îmbunătățirea esteticii [1]. 

Toate aceste metode pentru corectarea mușcăturii au propriile lor avantaje și dezavantaje. În funcție de nevoile tale individuale, poți opta pentru aparatul ortodontic metalic, aparatul ortodontic invizibil sau tratamentul chirurgical. Este important să discuți cu un profesionist în domeniu pentru a alege cea mai bună opțiune!

Surse:

1. Deep Bite Treatment | Advanced Dentistry. 2019, www.advanceddentistry.co.uk/deep-bite/, accesat la 8.04.2024. (P)