Trebuie să fii conștientă de vulnerabilitatea zonei intime. Atunci când echilibrul florei vaginale este perturbat și bacteriile se înmulțesc rapid, apar probleme precum vaginoza bacteriană și alte infecții, însoțite de usturimi și mâncărime vaginală. Iritațiile în zona intimă sunt nu numai neplăcute, dar pot afecta și confortul zilnic, fertilitatea și satisfacția sexuală.
Așadar, trebuie să acorzi atenție specială sănătății vaginale pentru a preveni astfel de probleme.
- Curățarea în zona intimă
Uneori, femeile cred că o curățare excesivă în zona intimă este mai benefică pentru sănătate. Totuși, acest lucru poate fi contraproductiv. Flora vaginală este delicată și poate fi perturbată de substanțele chimice agresive din săpunuri și diverse produse de igienă. Acest lucru va crea un mediu propice pentru proliferarea bacteriilor nocive și va provoca apariția unor probleme precum infecțiile fungice sau bacteriene.
Prin urmare, este recomandat să găsești un echilibru în îngrijirea zonei intime și să folosești doar apă și un gel intim natural pentru a curăța vulva în exterior de 1-2 ori pe zi.
- Ai grijă de zona intimă în perioada menstruației
Când vine vorba de protejarea împotriva petelor și scurgerilor menstruale, alege cu grijă produsele pe care le folosești. Înainte de a utiliza un produs, citește eticheta pentru și verifică ingredientele. Optează doar pentru plasturi pentru durerile menstruale și alte produse menstruale cu ingrediente 100% pure, pe care le cunoști și care sunt sigure pentru zona ta intimă.
Absorbantele și tampoanele organice de la Enroush reprezintă o alegere excelentă pentru această nevoie. Enroush este primul brand care oferă produse menstruale, cum ar fi tampon de bumbac, din ingrediente organice din România. Aceste absorbante și tampoane sunt fabricate din bumbac organic, ceea ce înseamnă că nu conțin substanțe chimice toxice care ar putea perturba flora vaginală. Sunt subțiri, respirabile și super flexibile, oferindu-ți confort și protecție maximă în timpul menstruației.
- Adoptă o dietă sănătoasă
Pentru a-ți menține sănătatea vaginală, trebuie să acorzi atenție și alimentației tale. O dietă echilibrată și diversificată susține echilibrul florei vaginale.
Include în dieta ta o varietate de macronutrienți, precum proteinele din surse cum ar fi carne, pește, ouă, soia și edamame, carbohidrații complecși din alimente precum ovăzul, orezul integral și cerealele integrale, și grăsimile nesaturate din alimente precum avocado, nuci și semințe. Acești macronutrienți oferă corpului tău energia și substanțele nutritive necesare pentru funcționarea optimă.
Nu uita de prebiotice și probiotice. Alimente precum usturoiul, ceapa, prazul, sparanghelul și bananele sunt bogate în prebiotice, în timp ce iaurtul, zerul din lapte, kefirul, brânza de vaci, castraveții murați și brânzeturile fermentate sunt surse de probiotice.
Este timpul să înțelegi că sănătatea zonei intime este influențată în mare măsură de întregul tău stil de viață și de alegerile pe care le faci în fiecare zi. (P)