3 rețete de pâine pe care să le încerci neapărat!

Daca iți place să gătești pâinea acasă, probabil ești întotdeauna în căutarea unor rețete inedite pe care să le încerci, nu? Celor pasionați de gătit chiar le place să mai experimenteze din când în când! De aceea, vei găsi mai jos treirețete pâine pe care să le încerci – vei obține o pâine pufoasă, aromată și cu o textură impecabilă!

Pâine cu chimen

Pentru a pregăti pâinea cu chimen, vei avea nevoie de aproximativ 500g de făină, 25g de drojdie și 300ml de apa călduță. De asemenea, vei avea nevoie de câte o linguriță de zahar și sare, 2 linguri de ulei de măsline, și 1-2 lingurițe de chimen, în funcție de preferințe.

Aluatul se pregătește precum orice aluat pentru pâine – dizolvă drojdia uscata și zaharul în puțină apa, lasă amestectul timp de 10 minute până se activează drojdia, amestecă făina, sarea și chimenul și frământă aluatul timp de 15 minute.

Lasă aluatul la crescut timp de 1-1.5 ore, modelează pâinea cum iți place ție, las-o pe o tava acoperită cu hârtie de copt pentru 20 de minute, apoi pune-o în cuptorul preîncălzit la 220°C timp de 30-35 minute. Dacă vrei să fie mai crocantă, stropește un pic suprafața pâinii cu apă înainte să o pui la cuptor!

Pâine cu măsline

Pâinea cu măsline este printre cele mai populare rețete de pâine! Așadar, pentru a pregăti pâinea cu măsline, vei avea nevoie de 500g de făină, 20g de drojdie și 300 ml de apă. Vei avea nevoie și de câte o linguriță de sare și zahăr. În plus, trebuie să pregătești 150g de măsline – acestea trebuie să fie tăiate felii, fară sâmburi. Pentru o aroma mai plăcutî, poți adaugă și o linguriță de oregano.

Trebuie să urmezi aceiași pasi – dizolvă drojdia în apa călduță pentru a o activa. Apoi amestecă făina cu sarea, adaugă treptat drojdia și uleiul de măsline și frământă bine aluatul. Când aluatul nu se mai lipește de mâini, adaugă măslinele și oregano și mai frământă-l un pic – foarte încet și atent, doar pentru a incorpora măslinele.

Lasă aluatul la crescut aproximativ o oră, după care modelează-l în forma dorită și pune-l pe o hârtie de copt, unde trebuie să mai stea în jur de 30 de minute. Preîncălzește cuptorul la 220°C și coace pâinea aproximativ 30 de minute.

Pâine cu cartofi

Încă o rețetă pâine îndrăgită de bucătari și pofticioși – pâinea cu cartofi!

Pentru a pregăti pâinea cu cartofi, trebuie să ai 1100g de făină, 25 g drojdie proaspătă, 300ml de lapte și 300ml de apă. În plus, vei avea nevoie de o linguriță de zahar, 22g de sare și 300 g de cartofi fierți în coajă.

În primul rând, trebuie să pregătești cartofii – odată fierți, trebuie să-i decojesti și să-i razi pe răzătoarea cu ochiuri mici. Apoi, amestecă drojdia cu zaharul, laptele și apa și presară amestecul cu puțină făină, după care lasă-l 10 minute.

Urmează să adaugi jumătate din făina care a mai rămas, cartofii, sarea și, la sfârșit, restul de făină. În acest moment, aluatul este un pic lipicios – frământă-l în jur de 10 minute și lasă-l la dospit. Ultimul pas al acestei rețete de pâine este să împăturești aluatul pentru a-i oferi forma dorită, să lași pâinea la dospit încă 30 de minute, după care să o adaugi în cuptorul preîncălzit la 220°C  pentru aproximativ 30 de minute.

Vrei să încerci mai multe rețete pâine și alte rețete incredibil de gustoase? Experimentează cu rețetele propuse de Secretul Bunicii! (P)