4 motive pentru care ar trebui sa ai in vedere terapia ABA pentru copilul tau

Terapia ABA este folosita cu precadere pentru a ajuta copii cu autism sa se dezvolte cat mai normal cu putinta, aceasta reusind sa le ofere un anumit grad de independenta. Totodata, prin sedintele de terapie ABA, parintii invata cum sa gestioneze mai bine aceasta afectiune si cum sa-i garanteze celui mic o dezvoltare si un viitor mai bune.

Totusi, un lucru putin cunoscut este faptul ca terapia ABA poate fi foarte utila in cresterea copiilor in general. Tehnicile de baza si bunele practici ale terapiei s-au dovedit a fi de mare ajutor atat pentru parinti, cat si pentru copii, indiferent de situatia in care acestia se afla.

Continua sa citesti pentru a afla patru dintre motivele pentru care ar trebui sa ai acest tip de terapie in vedere!

Ajuta la prevenirea si eliminarea problemelor comportamentale

Foarte multi copii dezvolta probleme comportamentale in primii ani de viata, probleme care ajung sa fie parte din personalitatea lor – accese de furie, tipete, muscaturi si aruncarea obiectelor sunt doar cateva dintre aceste probleme.

Sedintele de terapie ABA au rolul de a preveni complet aparitia acestor probleme comportamentale. Parintii vor invata cum sa gestioneze corespunzator factorii de risc care pot cauza respectivele probleme.

Ajuta la dezvoltarea si incurajarea utilizarii tehnicilor de auto-ajutor

Terapia ABA promoveaza independenta celui mic de la o varsta frageda. Prin intermediul mai multor tehnici care incurajeaza dezvoltarea simtului de auto-ajutor, cel mic va considera normale activitati precum mancatul de unul singur, utilizarea toaletei si spalatul pe dinti, precum si imbracatul sau pregatirea pentru anumite activitati.

Promovarea independentei este esentiala, mai ales in ziua de astazi. Daca ai un loc de munca care iti permite sa lucrezi si remote, trebuie sa te asiguri ca prezenta ta constanta in casa nu da curs dependentei de parinti, printre altele.

Ajuta la dezvoltarea abilitatilor de limbaj – receptivitate, expresivitate si comunicare

Sedintele de terapie ABA pentru cei mici se concentreaza si pe abilitatile lor de intelegere a persoanelor din jur, de exprimare a sentimentelor si nevoilor (implicit dezvoltarea vocabularului in acest sens), precum si pe comunicarea in cadru social (alaturi de alti copii de aceeasi varsta si nu numai).

Aceste aspecte sunt esentiale pentru integrarea in societate a copilului. Desi ele sunt, mai mult sau mai putin, garantate implicit de prezenta unei familii si de situatii obisnuite pentru orice copil, terapia ABA ajuta la prevenirea anumitor dificultati care pot aparea pe parcurs.

Majoritatea parintilor au de-a face cu situatii pe care nu stiu cum sa le rezolve. Nu este o rusine sa recunosti acest lucru. Ceea ce trebuie sa faci, in schimb, este sa te asiguri ca situatiile respective nu se transforma in probleme comportamentale si de limbaj care vor marca intreaga personalitate a copilului tau.

Contacteaza chiar acum specialistii in terapie ABA ai centrului Atletico Kinetic si afla mai multe despre modurile in care acest tip de terapie il poate ajuta pe cel mic. Totodata, centrul Atletico Kinetic prezinta departamente specializate multiple, oferind posibilitatea de a-ti ajuta fiecare membru al familiei – kinetoterapie, masaj, recuperare medicala, elongatii vertebrale si multe altele! (P)