5 mituri despre menstruație pe care ar fi bine să le uiți pentru totdeauna

Pentru a putea vorbi deschis despre menstruație, este important să nu o mai considerăm a fi un subiect tabu. Miturile legate de acest subiect au existat dintotdeauna, însă este momentul să eliminăm orice fel de concepție greșită. În articolul de astăzi ți-am pregătit 5 mituri despre menstruație pe care trebuie să le dai uitării.

1. Nu ai voie să depui efort fizic

Cel mai probabil, obișnuiai să te învoiești de la orele de sport din școală, pe motivul că nu poți depune efort fizic atunci când ești la menstruație. Ei bine, este momentul să afli că acest mit este greșit. Într-adevăr, dacă ai dureri foarte mari și sunt insuportabile, poți lua o pauză de la efortul fizic o zi sau două. Însă este recomandat să faci mișcare în această perioadă a lunii. Sportul te va ajuta la o circulație mult mai bună a sângelui și îți va reduce crampele menstruale. Folosind absorbante Enroush vei avea confort garantat, fiind produse din bumbac organic, sigure pentru corpul tău și mediul înconjurător.

2. Nu ai voie să faci baie cu apă caldă sau să te speli pe cap

Mitul care atestă că nu ai voie să faci baie cu apă caldă sau să te speli pe cap, este greșit. Într-adevăr, apa caldă poate stimula fluxul sanguin, însă te va ajuta să reduci crampele menstruale și te vei simți mult mai bine. La fel este și în cazul spălatului pe cap, poți să desfășori această acțiune liniștită.

3. Nu există riscul de a rămâne însărcinată

Ideea că la menstruație este sigur să întreții relații sexuale neprotejate, este falsă. Chiar și la menstruație există riscul de a rămâne însărcinată. Deși multe femei sunt cel mai puțin fertile în această perioadă, ovulația poate apărea imediat după ce s-a terminat menstruația. Aceste câteva zile distanță dintre ultimul act sexual și perioada ovulației pot fi suficiente pentru a rămâne însărcinată. Așadar, este recomandat să te protejezi mereu. Pilulele contraceptive precum anticonceptionale te pot proteja de o sarcină nedorită, însă este nevoie să vorbești cu medicul tău pentru a-ți prescrie anticoncepționalele potrivite.

4. Menstruația reprezintă eliminarea sângelui „murdar”

Sub nicio formă menstruația nu reprezintă eliminarea sângelui „murdar”. Aceasta este o altă concepție greșită care a apărut de-a lungul timpului, din cauza lipsei de informații. Sângele care se elimină reprezintă o combinație dintre sânge, mucoasa uterină și țesutul uterin. 

5. Un flux mare rezultă probleme de sănătate

Ultimul mit este cel care afirmă că un flux menstrual mare rezultă, automat, că ai probleme de sănătate. Este important să înțelegem faptul că fiecare corp este diferit, iar fluxul diferă de la femeie la femeie. Unele femei pot avea un flux scăzut, iar altele îl pot avea mai mare. Acest lucru nu înseamnă că ai vreo problemă, ci că așa este organismul tău. Cu toate acestea, dacă observi un flux neobișnuit de abundent pe o perioadă destul de lungă, este recomandat să mergi la un medic pentru a te consulta. (P)