Adenomul de prostată, cunoscut și sub denumirea de hiperplazie benignă de prostată, este o afecțiune frecventă în rândul bărbaților, în special după o anumită vârstă. Deși nu este cancer și nici nu reprezintă în mod normal o amenințare gravă la adresa sănătății unui bărbat, poate provoca simptome neplăcute și poate cauza unele complicații, în special dacă nu este tratat.[1][2] Există mai multe opțiuni de tratament pentru adenomul de prostată și în continuare vă vom spune care sunt câteva dintre acestea.
1. Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos reprezintă una dintre principalele strategii terapeutice în cazul adenomului de prostată, fiind de obicei prima opțiune luată în considerare atunci când simptomele sunt ușoare până la moderate.
Există diverse medicamente utilizate în acest sens, fiecare cu mecanisme specifice de acțiune, care contribuie la ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții pacientului prin micșorarea prostatei și/sau relaxarea mușchilor vezicii urinare pentru a ușura eliminarea urinei.[1][2]
2. Rezecție transuretrală a prostatei (TURP)
Rezecția transuretrală a prostatei (TURP) este o procedură ce presupune îndepărtarea parțială a prostatei prin intermediul uretrei și reprezintă o altă opțiune pentru tratamentul adenomului de prostată.
De fapt, este adesea opțiunea de tratament preferată în acele cazuri în care tratamentul medicamentos nu este suficient sau când simptomele sunt severe. După o astfel de procedură, se poate obține o ameliorare rapidă a simptomelor și unii bărbați au un flux mai puternic de urină la scurt timp după efectuarea sa.[1][2]
3. Termoterapie cu microunde transuretrală
Termoterapia cu microunde transuretrală (TUMT) este o procedura ce implică utilizarea de microunde pentru a distruge porțiunea interioară a prostatei mărite, care ulterior se micșorează și permite un flux de urină mai ușor.
Cu toate acestea, este important de menționat că această metodă de tratament este utilizată în general doar pentru prostate mici și în situații speciale. De asemenea, trebuie să știți că poate fi necesară repetarea sa în viitor.[2]
4. Embolizare a adenomului de prostată
Embolizarea adenomului de prostată este o procedură medicală minim invazivă ce presupune blocarea fluxului de sânge către țesutul adenomatos, prin intermediul unor particule de mici dimensiuni injectate în artera prostatică, ceea ce duce în timp la micșorarea acestuia.
Unul dintre avantajele majore ale embolizării adenomului de prostată este faptul că poate fi efectuată sub anestezie locală. De asemenea, este considerată a fi o opțiune de tratament pentru adenomul de prostată eficientă și sigură, fără ca asta să însemne însă că este complet lipsită de riscuri.[1][2]
5. Prostatectomie
Prostatectomia este o intervenție chirurgicală complexă, care implică îndepărtarea totală sau parțială a prostatei. Există 2 tipuri principale de prostatectomie: prostatectomia radicală și cea simplă. Prostatectomia radicală implică îndepărtarea întregii prostate, a veziculelor seminale și a ganglionilor limfatici înconjurători și este utilizată în principal pentru tratamentul cancerului de prostată. În schimb, prostatectomia simplă, care presupune îndepărtarea unei părți a prostatei, este utilizată pentru tratamentul adenomului de prostată. Această ultimă formă de intervenție este recomandată în special în cazurile în care pacientul are o prostată mărită sau foarte mărită.[1][2]
Există mai multe opțiuni de tratament pentru adenomul de prostată, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. Mai există însă și tot la fel de mulți factori sau criterii de care trebuie să se țină cont pentru a se putea alege cea mai bună soluție. Este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră despre toate opțiunile pentru a face alegerea potrivită. Numai acesta vă poate spune care dintre toate opțiunile de tratament al adenomului de prostată este potrivită pentru dumneavoastră și de ce. Țineți cont de recomandările sale și veți face alegerea corectă! (P)
Bibliografie:
- „Benign Prostate Enlargement – Treatment”, NHS, 2024, www.nhs.uk/conditions/prostate-enlargement/treatment/. Accessed 9 Jan. 2024.
- „Benign Prostatic Hyperplasia (BPH)”, Mayo Clinic, 2023, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/diagnosis-treatment/drc-20370093. Accessed 9 Jan. 2024.