6 beneficii ale apartenenței la un grup de suport pentru persoanele cu stomă (P)

Stoma este o deschidere realizată chirurgical la nivelul abdomenului, care are scopul de a permite eliminarea materiilor fecale sau urinei fie din intestin, fie din tractul urinar. În dreptul stomei, va fi așezată o pungă colectoare unde se vor acumula materiile eliminate.

Intervenția chirurgicală de realizare a unei stome, numită și colostomie, nu este dificilă, potrivit medicilor specialiști, însă poate schimba radical viața pacientului. Alături de schimbările fizice, care duc la crearea unui nou stil de viață, apar și schimbări ale stării de spirit, care, probabil sunt cele mai dificil de acceptat.

Un grup de suport pentru persoanele care au avut o astfel de intervenție sau au o legătură cu această situație poate fi colacul de salvare de care au nevoie pentru noul lor stil de viată.

Îți vom prezenta doar câteva dintre beneficiile apartenenței la un astfel de grup.

1.     Exprimarea sentimentelor

Grupul de sprijin este un loc sigur, unde îți poți exprima liber sentimentele și poți împărtăși cu ceilalți experiența și trăirile tale. Nimeni nu te va judeca, ci vor încerca să te ajute sau cel puțin să te asculte. Te vei simți încurajat să te exprimi pentru că ești acceptat. Astfel că va fi un loc potrivit pentru a scăpa de energia negativă acumulată și de a privi lucrurile dintr-un unghi pozitiv.

2.     Apartenența la o comunitate

Probabil familia și prietenii te susțin, dar nu înțeleg pe deplin cum te simți. Apartenența la grup de suport înseamnă apartenența la o comunitate care nu doar te sprijină să îți accepți noul stil de viață, ci și înțelege ceea ce simți. Îți vor arăta că nu ești singur și îți vor oferi un sentiment de acceptare și, implicit, confortul de care ai nevoie. Toți cei din grup au o experiență asemănătoare cu a ta sau au ceva în comun cu persoanele cu stomă.

3.     Îmbunătățirea cunoștințelor

Vorbind cu oamenii din grup, vei putea afla lucruri utile din experiența lor.  Multe dintre aceste aspecte te vor ajuta să depășești dificultățile cu care te confrunți și vei învăța cum să îți accepți și să îți dezvolți noul stil de viață.

Mai mult, în cadrul acestor grupuri, pot fi aduși specialiști, precum asistenți medicali sau nutriționiști, care te vor ghida cu recomandări sănătoase. Te vor educa, te vor pune la curent cu ultimele tendințe medicale și îți vor răspunde la întrebări.

4.     Menținerea motivației

După cum menționam anterior, un grup de suport are ca scop principal dezvoltarea sentimentului de acceptare. Acest lucru joacă un rol esențial în formarea unei stări de confort și în îmbunătățirea stării tale mentale.

Vei cunoaște în cadrul grupului multe persoane care au depășit luptele mentale sau provocările fizice, iar acest lucru este încurajator. Îți vor da speranță și te vor ajuta să îți consolidezi optimismul.

5.     Ajutor pentru ceilalți

Experiența ta îi poate ajuta pe ceilalți, indiferent de vechimea lor în cadrul grupului. Fiecare vine cu o poveste în spate care poate fi de folos în motivarea și învățarea celorlalți. Desigur, în timp, vei ajunge la stadiul de expert în domeniu, iar cunoștințele tale vor fi mai bogate, astfel vei putea fi tot mai de ajutor celorlalți membri.

6.     Îmbunătățirea relațiilor sociale

Indiferent de grupul din care facem parte, fiecare dintre noi are nevoie de o comunitate de apartenență. Aceasta trebuie să fie locul unde ne simțim confortabil și unde împărtășim pasiuni și mentalități comune. Grupurile de suport sunt ideale pentru dezvoltarea abilităților de comunicare și întărirea relațiilor interumane. Vei învăța multe lucruri noi și îți vei face prieteni.

Lucrurile pot fi dificile atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, după o intervenție chirurgicală pentru realizarea unei stome. Un grup de suport te va ajuta să îți accepți noul stil de viață și să depășești momentele dificile. Te va ajuta să te simți confortabil, dar vei învăța și o mulțime de lucruri despre alimentație, efort fizic și tot ce presupune trăirea cu o pungă de colostomie. Vei observa că toate beneficiile apartenenței la un astfel de grup duc la îmbunătățirea stării tale de spirit.