A inraurit istoria artei: Un prematur si un pictor celebru- PABLO PICASSO

Ştiaţi că … Pablo Picasso, celebru pictor spaniol, s-a născut prematur în 1881 şi a trăit 92 de ani?

Scena naşterii sale dramatice a fost însoritul port Malaga, pe coasta Mediteranei, pe 25 octombrie 1881. Şi Picasso a fost crezut mort la naştere de către moaşă şi abandonat pe o masă în timp ce moaşa continua să o îngrijească pe mamă.

Unchiul său, Don Salvador, un medic experimentat a resuscitat micuţul şi a salvat, pentru întreaga omenire, un extraordinar pictor.(sursa: BABY CARE SIBIU)

Pablo Ruiz y Picasso, cunoscut ca Pablo Picasso a fost un artist plastic spaniol. Picasso nu s-a putut mulțumi în viață cu un singur rol. Va juca multe, reale și imaginare, dar pe toate cu aceeași pasiune. A fost andaluz și catalan, spaniol și francez.

Criticii consider- că… mai presus de orice, a fost cea mai strălucită personalitate artistică a secolului al XX-lea, unul dintre marii maeștri ai penelului, care a rupt definitiv cu convențiile stilului iluzionist și figurativ, dominant încă din perioada Renașterii. Așa cum tablourile cubiste au descompus realitatea, și opera lui Picasso este o oglindă care permite urmărirea artei în secolul al XX-lea și totodată viața particulară a artistului. Pânzele lui ne amintesc de un jurnal intim care glorifică frumusețea și eroismul femeilor iubite. Optzeci de ani de activitate artistică – pictură, sculptură, poezie, desen, grafică, ceramică reflectă multilateralitatea creației lui Picasso care trăiește pentru artă și prin artă.

În pânzele lui Picasso domină acum nuanțele deschise, senine (perioada roz). Fascinat de universul arlechinilor, acrobaților și clovnilor, merge adeseori la un circ din apropiere unde își găsește motive pentru tablourile sale de o impresionantă sensibilitate.

foto: RoyalArt.ro, Facebook