SĂ NU VĂ LIPSEASCĂ DIN ALIMENTAȚIE!
Afinele sunt un fruct foarte popular și gustos, originar din America de Nord, însă acesta a început să fie cultivat și în alte state, cu scop comercial, dat fiind faptul că oamenii de știință au descoperit beneficiile pe care le oferă organismului. Mulți dintre aceștia îl numesc “superaliment”, datorită conținutul său bogat în compuși antioxidanți, vitamine și minerale.
Printre beneficiile pe care le aduc sănătății sunt cele legate de bolile cardiovasculare, memorie sau diabet, dar pe lângă acestea, afinele mai aduc multe alte beneficii privind sănătatea, mulți medic de renume recomandând consumul de afine și celor care au miopie sau strabism.
Trebuie să știți că un recent studiu efectuat în cadrul Universității de Stat Oklahoma din Stillwater, Oklahoma, arată că există o legătură strânsă între fructele care conțin flavonoide, precum afinele, și menținerea sănătății inimii. Oamenii de știință din Oklahoma susțin, de asemenea, că afinele reduc factorii care declanșează bolile cardiovasculare în cazul bărbaților obezi și al femeilor care suferă de sindrom metabolic. Acest beneficiu este dat de conținutul mare de polifenoli care se găsește în compoziția afinelor. Alte cercetări arată că un consum zilnic de afine îmbunătățește tensiunea arterială și reduce riscul de înfundare a arterelor în cazul femeilor aflate la post-menopauză, cu prehipertensiune și hipertensiune de gradul 1.
Afinele sunt sărace în calorii și grăsimi, însă abundă în substanțe nutritive esențiale pentru buna funcționare a organismului.
IMPORTANT: 100 de grame de afine proaspete conțin: 57 de calorii, 84% apă, 0,7 grame de proteine, 14.5 grame de carbohidrați, 10 grame de zahăr, 2.4 grame de fibre, 0.3 grame de grăsimi.
În ceea ce privește vitaminele și mineralele pe care le conțin, afinele sunt o sursă bună de magneziu și vitaminele K și C. Conțin în cantități mai mici cupru și vitaminele E și B6.
Compușii cei mai valoroși din compoziția afinelor sunt antocianinele, antioxidanți care dau culoare fructelor, resveratrolul și quercitina.
Cresc capacitatea de memorare și învățare
Potrivit specialiștilor, stresul oxidativ poate accelera procesul de îmbătrânire al creierului, afectând toate funcțiile acestuia. Potrivit unui studiu realizat pe animale în cadrul Universității Tufts din Boston, Massachusetts (SUA), antioxidanții din afine împiedică declinul cognitiv și îmbunătățesc semnalele dintre celulele creierului. Astfel, are loc creșterea capacității de învățare și memorare.