ALERTA: Fiole cu Fentanil, un opioid mai puternic decat cocaina, disparute din depozitul special

Este anchetă de anvergură la Spitalul Județean din Brașov după ce mai multe fiole de fentanil, un narcotic foarte puternic folosit la anestezii, au dispărut din farmacia spitalului.

 Surse din cadrul instituției spuncă opioidul folosit la anestezii era păstrat într-un depozit special

Dispariţia fiolelor a fost sesizată din secţia de ATI a spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Braşov. Fentanilul este un opioid foarte puternic, folosit în tratarea durerilor acute şi în momentele de după intervenţiile chirurgicale.

Este un medicament cu regim special.

Poliţiştii anchetează acest caz, însă nu au oferit informaţii cu privire la indiciile din acest caz.

Spitalul a confirmat doar că este o anchetă în desfăşurare fără a menţiona cine răspunde de modul în care este păstrat şi cine controlează modul de de administrare al fiolelor de fentanil.

*Fentanilul este un analgezic opioid sintetic utilizat ca anestezic general și în tratamentul durerilor cronice și severe. Este eliberat doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice. Este utilizat ilicit ca drog, adesea în asociere cu heroină sau cocaină.

Potrivit specialiștilor, vorbim de un analgezic opioid puternic cu instalare rapidă a efectului și durată scurtă de acțiune. La o doză de 100 micrograme/μg (2 ml), efectul analgezic este aproximativ echivalent cu 10 mg de morfină sau 75 mg de petidină.

Fentanilul este prezent sub formă de soluție injectabilă și de plasturi transdermici. Sistemele transdermice utilizate în tratamentul durerii din cancer se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății, pe care sunt trecute medicamentele esențiale care nu ar trebui să lipsească dintr-un sistem medical de bază.