ALERTA: Pana acum 3 decese in Romania, cauzate de RUJEOLA! Doua dintre victime erau bebelusi

Cel mai recent raport al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, publicat miercuri,indică cifre dure la care merită să reflectăm: în perioada 1 ianuarie-24 decembrie, în România au fost notificate 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 3 decese.

Primul deces din cauza rujeolei a fost cel al unui copil în vârstă de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) din judeţul Braşov, contact cu fratele în vârstă de 3 ani, nevaccinat antirujeolic. Al doilea deces din cauza rujeolei s-a înregistrat la un copil în vârstă tot de 7 luni (neeligibil la vaccinarea cu ROR) dintr-o comunitate cu acoperire vaccinală suboptimală din judeţul Braşov, unde au fost raportate 27 cazuri confirmate cu rujeolă, iar al treilea deces este al unui adult în vârstă de 35 ani, de asemenea… nevaccinat antirujeolic, din Bucureşti. Acesta avea, însă și comorbidităţi – mielom multiplu.

Potrivit informațiilor oficiale, cele 2.735 de cazuri confirmate cu rujeolă au fost raportate în 34 de judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe fiind în judeţele Mureş (748) şi Braşov (657), precum şi în Bucureşti (352).

În perioada 6-24.12.2023, conform datelor extrase din RENV, au fost vaccinaţi în total, cu ROR, 23.475 de copii, din care 4.191 de copii cu vârste între 9 şi 11 luni.