Alimente cu impact major pentru cei care sufera de DIABET ZAHARAT de tip 2

Diabetul zaharat este un sindrom heterogen, caracterizat printr-o tulburare complexă în reglarea metabolismului energetic al organismului, care afectează deopotrivă utilizarea glucidelor, lipidelor şi proteinelor, precum şi celelalte metabolisme. Aceste alterări decurg dintr-un defect insulinosecretor asociat unei insulinorezistenţe periferice variabile. Modificările biochimice pe care aceste două tulburări le antrenează, conduc la modificări celulare funcţionale urmate de leziuni anatomice ireversibile în numeroase ţesuturi şi organe. (Tratat de Diabet Paulescu, 2004).

Date fiind aceste circumstante, este lesne de inteles că alimentația are un rol MAJOR pentru cei care sufera de diabet. Si cu atat mai mult, acestia si familiile lor trebuie sa stie ca sunt alimente propice, care ajuta si au un impact categoric pe acest palier.

Iaurtul si laptele degresat

Sunt ieftine, contin proteine de calitate, pot fi consumate la orice ora din zi, pe post de gustare sau cina usoara si furnizeaza o buna parte din necesarul de calciu si vitamina D.

Cerealele integrale

Sunt vedetele oricarui mic dejun sanatos, combinate cu iaurt. Abunda in fibre, dar contin si proportii variabile de potasiu, magneziu, crom, acid folic si Omega 3. Fulgii de ovaz te pot ajuta sa-ti controlezi glicemia, colesterolul si chiar sa slabesti.

Nucile

Sunt minuni ale naturii, bogate in grasimi bune, fibre, care dau rapid satietate. Semintele de in contin si Omega 3. Atentie insa la cantitati pentru ca au multe calorii.

Pestele gras

Sardinele sunt cele mai bune surse de grasimi sanatoase de tip Omega 3: nu contin metale grele, se consuma cu tot cu oase, sunt ieftine, au mult calciu. Si somonul este bun, dar opteaza pentru cel salbatic. Incearca sa consumi saptamanal 300 de grame de peste gras.

Rosiile

Rosiile de gradina sunt gustoase, sanatoase si au mult licopen, un antioxidant valoros, dar si vitaminele C, E si chiar fier. Si variantele din conserva sunt bune, daca nu au zahar adaugat.

Fructele de padure

Nutritionistii spun ca sunt cele mai bune fructe, pentru ca au putine calorii, dar un bagaj impresionant de beneficii, prin continutul de fibre, vitamine si antioxidanti. In categoria fructelor de padure recomandate sunt: capsunile, afinele, murele, zmeura, coacazele si ciresele.

Fasolea

Este campioana la fibre, o portie mica asigurand o treime din necesarul zilnic. Ideal ar fi sa o consumi in salate, alaturi de vegetale fara amidon. Are potasiu, magneziu, dar si proteine vegetale.

Verdeturile

Salata, spanacul, kale, rucola, cauta-le si nu tine cont la cantitate. Poti manca oricat de multa salata, pentru ca are vitamine, minerale si aproape 0 calorii.

Citricele

Sunt printre vegetalele campioane la vitamina C, alaturi de catina. Problema este ca unele citrice sunt destul de bogate in carbohidrati cum ar fi 18,5 g intr-un grapefruit mediu. Trebuie insa sa ne gandim in ansamblu, ca de exemplu o portocala de 180g contine in medie 21g de carbohidrati din care 4g de fibre, iar acestea ajuta la scaderea colesterolului si la mentinerea controlului glucozei din sange

Citrice sunt o sursa importanta de vitamine, deci nu trebuie ignorate, chiar daca urmati un regim alimentar scazut in carbohidrati si nu trebuie sa consumati prea multe. 

*PRO/CONTRA CAFEA in diabetul zaharat…

Argumente impotriva cafelei

Acestea pornesc de la substanta de baza din cafea si anume cofeina. Au existat studii* care au sustinut faptul ca un consum crescut zilnic de cafea poate afecta rezistenta la insulina la persoanele cu diabet de tip 2, din cauza ingestiei mari de cofeina.

O cercetare publicata in Diabetes Care a pus in evidenta faptul ca ingestia de cafea inainte de masa duce la cresterea alarmanta a glucozei in sange, dupa masa, la persoanele cu diabet de tip 2.

In aceste conditii, ar trebui sa stai de vorba cu medicul tau curant si sa-l consulti in privinta consumului de cafea. Oricum, ar trebui sa eviti indulcirea cu zahar sau miere si sa folosesti alte tipuri de indulcitori. Si produsele decofeinizate ar putea fi optiuni mai bune.

Argumente pro cafea

Pe langa cofeina, cafeaua contine si alte substante, precum polifenolii, antioxidanti care sunt substante recunoscute pentru proprietatile lor de a combate procesele inflamatorii din organism.

Astfel, antioxidantii din cafea contribuie la prevenirea unor boli grave precum diabetul de tip 2**, bolile cardiovasculare, cancerele de endometru si de prostata, Alzheimer si Parkinson. In plus, cafeaua contine magneziu si crom. Mai ales, un nivel optim de magneziu din organism este corelat cu un risc mai mic de diabet de tip 2.

Concluzia este una singura: cafeaua poate face parte din dieta unui pacient cu diabet, cu conditia ca aceasta sa fie consumata la sfatul medicului, in cadrul unei diete echilibrate.

(Surse: diabetes.co.uk, healthline.com, *Effects of Coffee Consumption on Fasting Blood Glucose and Insulin Concentrations – Rob M. van Dam, PHD, Wilrike J. Pasman, PHD and Petra Verhoef, 2011., **Coffee and tea consumption and risk of type 2 diabetes – Julius Centre for Health Sciences and Primary Care)

SFAT: Adoptati o alimentatie in principal vegetariana, pe baza de fructe si legume proaspete precum: merele, avocado, fructele de padure (mure, zmeura, capsuni, coacazele), pomelo, lamai, lime (lamai verzi), pere, cartofii dulci, legumele cu frunze verzi (spanacul, varza, varza creata, varza de Bruxelles, guliile, brocoli), rosiile, ceapa, fasolea. Nutritionistii spun ca acestea ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si sustin capacitatea sistemului imunitar de a combate infectiile.

***Diabetul zaharat de tip 2, cunoscut si sub numele de diabet zaharat la debut sau non-insulino-dependent, este o afectiune cronica care influenteaza modul in care corpul metabolizeaza zaharul (glucoza), sursa importanta de combustibil a organismului. in cazul diabetului de tip 2, corpul dvs. fie rezista efectelor insulinei – un hormon care regleaza circulatia zaharului in celulele dumneavoastra, fie nu produce suficienta insulina pentru a mentine un nivel normal de glucoza.

CE TREBUIE SĂ ȘTIM?

Diabetul de tip 2: cauze, factori de risc si preventie

Diabetul zaharat este o disfunctie endocrina, legata de secretia de insulina a pancreasului si de modul in care este folosit acest hormon in organism. Exista mai multe tipuri de diabet zaharat, dar cel mai frecvent intalnit este cel de tip 2, care este considerat una dintre marile probleme de sanatate ale secolului.

Majoritatea persoanelor cu diabet zaharat au DZ tip 2. Cca 6% din populatia de peste 20 de ani este deja diagnosticata cu aceasta afectiune. De trei ori mai multe persoane, insa, desi nu au fost inca diagnosticate cu diabet, prezinta riscul de a-l face in viitorul apropiat: acestea au prediabet, o stare in care glucoza din sange nu mai este in parametrii normali, dar nici suficient de mare pentru a se intra pe tratament pentru diabet.

Caracteristicile diabetului zaharat de tip 2

Diabetul zaharat este o tulburare complexa a metabolismului, care afecteaza deopotriva utilizarea glucidelor, lipidelor si proteinelor. Insulinorezistenta este variabila, dar in timp modificarile celulare functionale sunt urmate de leziuni anatomice ireversibile care au loc in numeroase tesuturi si organe.

Pancreasul oricarei persoane sanatoase secreta insulina, un hormon care ajuta glucoza din sange sa treaca, prin peretii vaselor sanguine, catre celulele organismului, care sunt astfel hranite cu energie. In lipsa insulinei, organismul este privat de orice sursa de energie si ar putea sucomba in scurt timp. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 produc insulina, chiar in exces. Dar tocmai din acest motiv organismul dezvolta o rezistenta la insulina, motiv pentru care celulele sale nu mai reusesc sa primeasca si sa utilizeze glucoza pe atat de eficient pe cat ar trebui. 

Atunci cand diabetul de tip 2 se afla in faza incipienta, pancreasul secreta multa insulina, pentru a incerca sa ajute celulele sa obtina glucoza atat de necesara functionarii. Dar nu poate tine pasul, iar zaharul se acumuleaza in sange in loc sa circule in mod normal.

Cauzele diabetului de tip 2

De obicei, diabetul de tip 2 apare din cauza unei combinatii de factori, nu dintr-un singur motiv. Printre acestea se numara:

Mostenirea genetica. Daca unul dintre parintii tai a avut diabet, ai un risc mai mare de a face si tu aceasta boala. Cercetarile au aratat ca anumite portiuni de ADN influenteaza modul in care corpul nostru produce si utilizeaza insulina.

Greutatea. Persoanele obeze sau supraponderale au un risc mai mare de a fi afectate, deoarece ele dezvolta rezistenta la insulina. Pana recent, diabetul de tip 2 se diferentia de cel de tip 1 prin faptul ca afecta persoane de peste 45 de ani, dar nu de mult timp el a inceput sa afecteze si copiii si adolescentii, in principal din cauza faptului ca exista mult mai multe cazuri de obezitate inca din copilarie.

Sindromul metabolic. Numit si sindromul rezistentei la insulina, acesta se manifesta printr-o serie de simptome, precum grasimea adunata in jurul taliei, hipertensiunea arteriala, colesterolul HDL scazut, trigliceride crescute si glicemie pe nemancate crescuta. 

Ficatul produce prea multa glucoza. Cand nivelul de zahar din sange este scazut, ficatul produce si el glucoza. Dupa ce mancam, nivelul de zahar din sange creste, iar de obicei ficatul incetineste productia de glucoza, stocand-o pentru mai tarziu. Ficatul unor persoane nu reuseste insa sa se opreasca la timp.

O scindare la nivel celular. Uneori celulele organismului trimit pur si simplu semnale gresite sau nu le receptioneaza corect pe cele primite. Atunci cand aceste probleme afecteaza modul in care organismul tau produce insulina sau foloseste glucoza, are loc o reactie in lant, care poate duce la diabet.

O afectiune a celulelor beta din pancreas. Aceste celule sunt cele care produc insulina, iar o problema a lor devine o problema a intregului organism. Celulele beta cu probleme de functionare pot determina niveluri prea scazute sau prea ridicate de zahar in sange. Dar pe de alta parte, si hiperglicemia poate deteriora celulele pancreatice. 

*Surse: Materialul de educatie al Roche Diabetes Care Romania, webmd.com.