Apel pentru mobilizarea la vot din partea Patronatului Medicilor Stomatologi din Romania

Patronatul Medicilor Stomatologi din România (PMSR) face un îndemn către membrii săi și către toți stomatologii din țară să se mobilizeze și să meargă la vot la alegerile ce urmează a avea loc la Colegiile teritoriale, respectiv Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR).

Patronatul Medicilor Stomatologi din România nu are un candidat la aceste alegeri, nici nu susține un alt candidat în mod special, dar își exprimă dorința ca aceste alegeri la CMSR să fie corecte și transparente, lucru pentru care a și luptat, cerând în ultimele luni punctual autorităților competente schimbarea regulamentului electoral.

PMSR își dorește ca persoanele alese în funcții de conducere a CMSR să fie integre și fără pată, în contextul în care acestea vor reprezenta interesele profesionale ale tuturor medicilor stomatologi din România.

Ministrul Sănătății. prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat recent la masa rotundă ,,Creșterea accesului populației la vaccinarea antigripală”, organizată de COPAC la Sala Comisiei de Sănătate de la Camera Deputaților, că ,,marea majoritate a oamenilor care lucrează în spitale sau în alte instituții medicale își fac datoria, fără să condiționeze în vreun fel actul medical. Dar aducerea la suprafață a unor astfel de situații, din păcate, blamează întreg corpul medical. Corpul medical trebuie să reacționeze. Există organismele profesionale care trebuie să aibă o poziție publică foarte clară, chiar dacă urmează alegeri ale corpurilor în instituțiile care reprezintă corpul profesional. Nu cred că este important atât să fii ales, să fii popular, este important să fii responsabil, să ai o deontologie și o conștiință profesională curată ca să reprezinți cu cinste corpul medical. Cred că acesta este răspunsul și asta trebuie să fie atitudinea”.

PMSR este de acord cu profilul candidaților la CMSR creionat de Ministrul Sănătății: să fie responsabili, să aibă o deontologie și o conștiință profesională curată ca să reprezinte cu cinste corpul medical și adaugă și faptul că aceștia trebuie să dea dovadă de transparență și deschidere în a consulta organizațiile care-i reprezintă pe medicii stomatologi atunci când iau decizii legate de activitatea profesională a acestora.

PMSR a depus o serie de memorii și documente atât către instituțiile statului, cât și către CMSR, legate de schimbarea regulamentului electoral. Sperăm ca Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii 95/2006 să fie aprobată și apoi publicată în Monitorul Oficial, în cel mai scurt timp pentru a se putea asigura un cadru transparent, incontestabil pentru acest proces electoral.