Asistentele medicale, musai cu BAC-ul sau… mai bine fara?!?!?!?!

De patru zile-n coace, gura lumii nu mai tace… Și subiectul ăsta e întors pe toate fețele, ba și cu sus-n jos, și viceversa și toată lumea… își dă cu părerea. Tipic… românesc!

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a declarat deranjat în cursul acestei săptămâni de faptul că mulți dintre asistenții care au ajutat în pandemie nu au fost capabili să ia examenul pentru a obține postul din punct de vedere legal. Acesta a precizat că va discuta cu reprezentanții corpului medical și cu ministrul Educației despre înscrierea la postlicealele sanitare. Oficialul le dă dreptate medicilor, care au spus că ar fi nevoie de o discuție cu Ministerul Educației pentru o reevaluare a acelor școli postliceale pentru asistente.

 Ei bine, în acest context cu oareceiz de scandal, s-au găsit imediat mulți care să spună cu… tărie: „Dacă nu ai bacu’ nu înseamnă că nu știi să faci o injecție”.

Ca să ajungi să faci o înjecție trebuie să știi cum, unde, când să o faci, dacă pacientul nu are anumite alergii sau alte boli asociate, și musai să fii… „tobă” de anatomie, chimie organică, fizică… Ca să ajungi să tratezi un pacient, într-un cabinet medical sau într-un spital… nu-i o joacă, așa, ca în copilărie. Oricum ar fi, ai în mâinile tale viața unui om. Și… la urma urmelor o asistentă medicală NU face numai injencții… poate face resucitare, EKG, tomografie, analize ale sângelui, participă ca „mână dreaptă”a medicului la intervenții chirurgicale etc…

Este pentru a doua oară când Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, încearcă să treacă prin Parlament acest proiect de lege. Spune că a treia oară nu va mai încerca:„Nu există un motiv rațional pentru care această lege să fie respinsă. Ai impresia că te lovești de un zid care este impermeabil la orice argument”, a declarat, nu demult, pentru HotNews.ro, Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege.

Tebuie știut, de asemenea, că Legea inițiată de Adrian Wiener este susținută și de Ordinul Asistenţilor Medicali – echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesia de asistent.

„În calitate de medic și strict ca opinie proprie asum faptul că profesia medicală, dincolo de vocație, este una care necesită maturitate și responsabilitate deplină. Bacalaureatul este un examen național, nu unul de excelență. Un pas esențial pentru reforma și creșterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovării acestui examen de maturitate”, mai transmite Adrian Wiener.

TREBUIE ȘTIUT: În formatul său actual, Legea Educației Naționale prevede că înscrierea și urmarea cursurilor unei școli sanitare postliceale sunt deschise tuturor absolvenților de liceu, cu sau fără bacalaureat.

În cazul celor care nu au promovat bacalaureatul, aceștia au opțiunea de a repeta examenul în timp ce urmează cursurile școlii postliceale de asistenți medicali. Problema este însă că multe dintre aceste școli eliberează diploma de absolvire a școlii postliceale sanitare, la finalizarea studiilor, fără condiția existenței diplomei de bacalaureat. Rezultatul: mulți absolvenți ajung să aibă în buzunar diploma de asistent medical ieșit din școala postliceală, dar nu și pe cea de bacalaureat.  Și, la urma urmelor, dincolo de problema actului în sine, a… cartonului,cum s-ar spune, este problema CUNOȘTINȚELOR, a PREGĂTIRII TEMEINICE…

Dumneavoastră, stimați cititori, ce părere aveți?!?