Dacă te confrunți cu roșeață sau inflamație în zona umărului, s-ar putea să suferi de bursită de umăr. Medicul este singurul în măsură să pună un diagnostic, în urma testelor și analizelor necesare, însă este important să înțelegi ce este bursita, precum și să știi când să te îngrijorezi, dacă este cazul.
Citește mai departe acest articol pentru a afla 3 sfaturi utile pentru prevenirea bursitei de umăr, dar și care sunt simptomele acestei afecțiuni. De asemenea, află și ce opțiuni de tratament există.
Ce este bursita de umăr
Bursita este o inflamație a bursei, afecțiune caracterizată de obicei prin durere și uneori prin roșeață și umflare. O bursă este o structură foarte subțire, asemănătoare unui sac, care este situată în zonele în care există frecare, cum ar fi între piele și oase, între tendoane și oase sau între ligamente și oase. Cu alte cuvinte, bursa are rolul de amortizare între osul dur și țesuturile mai moi.
Cunoscută și sub numele de bursita subacromiala, este o afecțiune ce apare în urma frecării excesive, când bursa reacționează prin inflamație sau iritare. Când se întâmplă acest lucru, bursa devine mai groasă și uneori produce lichid pentru a crea mai multă pernă. Dacă interiorul este colonizat de bacterii, apare o bursă infectată. Medicul va distinge între o bursă inflamată (iritată fără infecție) și o bursă infectată (iritată cu infecție sau bacterii prezente).
Prevenție bursita umărului: sfaturi practice
În primul rând, pentru a preveni bursita umărului, precum și alte afecțiuni în această zonă a corpului – precum tendinita de supraspinos sau ruptura supraspinos – trebuie să soliciți sprijin atunci când simți durere în zonă.
Dacă remarci roșeață sau inflamație în zona umărului, programează-te pentru un control de specialitate. Cu cât primești un diagnostic mai rapid, cu atât șansele ca tratamentul și recuperarea să funcționeze sunt mai mari.
De asemenea, un alt lucru foarte important este să efectuezi exerciții de încălzire înainte de orice antrenament. Pentru a pregăti articulațiile pentru antrenament, trebuie să crești nivelul de efort în mod progresiv. Nu sări niciodată peste încălzire, deoarece riști accidentări.
Nu în ultimul rând, oprește orice activitate care îți cauzează durere în zona umărului pentru a nu forța articulația și pentru a preveni inflamarea țesuturilor. În cazul în care efectuezi un exercițiu în rutina de antrenament, iar acesta îți provoacă durere sau disconfort, ia o pauză și antrenează altă zonă a corpului sau sistează sesiunea până când ai posibilitatea să ajungi la medic. Nu forța umărul, deoarece poți să cauzezi o accidentare ce va necesita tratamente mai complexe, precum și o recuperare de durată.
Bursita de umăr este o afecțiune comună care cauzează durere și disconfort pe termen mediu și lung. În funcție de tipul de bursită, tratamentul poate presupune modificarea activității, imobilizarea cu o atelă, infiltrații, aspirarea bursei (eliminarea lichidului cu o seringă), administrarea de antibiotice sau medicamente antiinflamatoare pentru durere. În cazurile mai severe, medicul poate să recomande intervenția chirurgicală ca o soluție de tratament. (P)