Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România își exprimă dezacordul categoric față de memorandumul prezentat de Ministerul Muncii si publicat pe pagina Guvernului României, referitor la legea salarizării personalului plătit din fondurile publice.
“Chiar dacă acest document constituie doar o primă etapă a unui proces legislativ, apariția lui în plină pandemie constituie un motiv de tensiuni pentru salariații din sistemul sanitar.
Fiind intrebată de mai multe ori despre acest document, d-na ministru al muncii, Raluca Turcan, a negat existența lui, apoi a asigurat salariații că “nu vor scădea salariile din sănătate”, pentru ca apoi să publice memorandumul pe pagina guvernului, doar cu o zi inainte de ședinta de guvern in care acesta trebuia să fie luat în discuție.
In acest fel, a fost anulată orice discuție cu partenerii sociali, în condițiile unei inițiative legislative care va afecta in viitor mai multe domenii de activitate.
Confederațiile sindicale au fost invitate la guvern pentru discutarea acestui memorandum doar în ziua sedinței de guvern, exact la ora la care toate cele cinci confederații au anunțat acțiuni de protest în fața guvernului.
Referitor la prevederile din memorandum, dorim să subliniem că plafonarea sporurilor la 20% din salariul angajatului (si nu la 30% din fondul de salarii al angajatorului, cum figurează în legea salarizarii acum) va reduce veniturile angajatilor din spitalele publice cu sume între 20 si 35%.
Avand in vedere ca veniturile specialistilor din ATI, UPU, sectiile de boli infectioase, pneumo-ftiziologie, morfopatologie si medicina legala (s.a.) au o componenta importanta legata de sporuri, pierderile colegilor din aceste departamente vor fi substanțiale.
O altă problemă o constituie plata orelor de gardă, care în zilele de sâmbătă, duminică și în sărbătorile legale suportă un spor de până la 75-100 la sută, conform legislației în vigoare. Aplicarea acestei prevederi din memorandum va duce la scăderea importantă a tarifului orar pentru orele de gardă în zilele libere. In acest fel vor fi afectate veniturile tuturor lucrătorilor care asigură continuitatea în spitalele publice 24 de ore din 24, șapte zile din șapte.
In incheiere, revenim cu precizarea că sporurile nu pot fi acordate pentru performanță (cum scrie in memorandum), deoarece sporurile nu sunt premieri sau stimulente, ele constituie sume de bani plătite pentru locurile de muncă în condiții grele, dăunătoare pentru sănătatea salariatului.
Considerăm absolut inacceptabile modificarile legii salarizării fără o discuție prealabilă și credem că un asemenea document nu stimulează eforturile declarate de a păstra angajații tineri în țară”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de președinte CFSMR, Dr. Eșanu Victor.