Care este vârsta ideală pentru a beneficia de un implant dentar? (P)

Un implant dentar este o rădăcină dentară de înlocuire care este ancorată în siguranță în osul maxilarului pentru a restabili funcția și estetica dintelui. Aceasta este o procedură dentară din ce în ce mai frecventă și mulți oameni se întreabă dacă au vârsta potrivită pentru a le pune. Este important să știți când este cel mai bine să faceți această procedură pentru a maximiza beneficiile unui implant dentar și pentru a obține rezultatele dorite pe termen lung. 

 Ce este un implant dentar? 

Un implant dentar este, în esență, un cadru metalic care este implantat chirurgical în osul maxilarului și funcționează ca un înlocuitor artificial al rădăcinii dintelui. Acest cadru acționează ca o ancoră pentru o coroană, o punte sau o proteză dentară făcută la comandă – în funcție de nevoile dumneavoastră individuale – pentru a vă reda capacitatea de a mesteca și de a vorbi în mod corespunzător, precum și pentru a vă îmbunătăți estetica zâmbetului. În comparație cu protezele dentare sau cu punțile, implanturile sunt considerate mai confortabile datorită fixării lor stabile în cadrul osului maxilar, ceea ce le face să arate și să se simtă naturale în timp.

Vârsta minimă pentru implanturile dentare 

Vârsta minimă pentru a obține implanturi dentare poate varia între 17-18 ani, deoarece în acest moment osul maxilarului s-a dezvoltat complet și a ajuns la forma sa matură. Înainte de acest interval de vârstă, există o variabilitate prea mare a ratelor de creștere, caz în care este posibil ca un implant să nu aibă succes din cauza lipsei de stabilitate sau a problemelor de vindecare post-operatorie. În plus, trebuie remarcat faptul că, chiar și după vârsta de 17-18 ani, dacă suferiți de orice complicații medicale, cum ar fi diabetul sau bolile autoimune, atunci este posibil să aveți nevoie de teste suplimentare înainte de a vă pune un implant pentru a asigura succesul operației și al procesului de recuperare.  

Vârsta maximă pentru implanturile dentare 

Vârsta nu ar trebui să fie un factor prohibitiv atunci când luați în considerare posibilitatea de a vă pune un implant de dinți la CisoMedical, deoarece nu există o linie de demarcație clară atunci când vine vorba de vârsta maximă și de fezabilitate; persoanele mai în vârstă pot beneficia în continuare de plasarea unui implant dentar! Cu toate acestea, este important ca acestea să se consulte în prealabil cu medicul dentist, deoarece unele afecțiuni medicale, cum ar fi osteoporoza, pot provoca complicații în timpul intervenției, din cauza oaselor mai slabe asociate cu procesele de îmbătrânire. În plus, unele medicamente utilizate de pacienții vârstnici pot crește riscul de complicații după plasarea unui implant, așa că este important ca toți factorii să fie luați în considerare înainte de a semna pentru a fi supuși acestui tip de procedură.   

Beneficiile unui implant dentar  

Implanturile dentare oferă mai multe avantaje față de alte tipuri de înlocuiri de dinți, cum ar fi punțile sau protezele dentare, printre care: îmbunătățirea vorbirii (spre deosebire de protezele dentare care pot aluneca), îmbunătățirea capacității de masticație (datorită unei ancorări osoase mai puternice), îmbunătățirea aspectului (datorită unor dinți cu aspect mai natural) și, în cele din urmă, reducerea riscului de boală parodontală cauzată de particulele de alimente prinse între spațiile dintre punți în timp. În plus, dacă sunt îngrijite corespunzător, studiile au arătat că, în medie, implanturile pot dura până la 20 de ani!  

În general, în timp ce orice persoană cu vârsta de peste 17-18 ani poate beneficia de pe urma unui implant dentar, este important ca toate precauțiile necesare să fie luate în prealabil pentru a asigura eficiența acestuia. În plus, cei care decid să facă unul se vor bucura de o serie întreagă de avantaje!  

Sursa foto: Unsplash.com