Care sunt cele mai bune alimente pentru sănătatea colonului

Colonul reprezintă cea mai mare parte a intestinului gros, aflată între cecum (locul unde intestinul subțire se conectează la intestinul gros) și rect. Rolul colonului este să absoarbă apa și nutrienții rămași din resturile alimentare care au trecut deja prin intestinul subțire și să le transforme în materii fecale. Un colon sănătos contribuie la menținerea unui sistem digestiv funcțional și la prevenirea diverselor probleme digestive. Iată ce alimente trebuie să incluzi în dieta ta pentru a-ți menține colonul sănătos.

Cereale integrale

Cerealele integrale se referă la cerealele ce nu au fost procesate și care păstrează tot exteriorul boabelor. Acestea conțin mai multe fibre, minerale, acizi grași esențiali și antioxidanți decât cerealele procesate. Fibrele îmbunătățesc tranzitul intestinal, previn constipația și susțin un microbiom intestinal sănătos. De asemenea, cerealele integrale conțin substanțe fitochimice, care au efecte antioxidante și antiinflamatorii, benefice pentru sănătatea colonului. Exemplele de cereale integrale sunt ovăzul, orezul, bulgurul, hrișca, sau grâul spelta.

Consumul de cereale integrale este indicat în dieta pentru tratament hemoroizi interni. Acestea reduc riscul de constipație și promovează o digestie ușoară și eficientă.

Nuci și semințe

Nucile și semințele sunt bogate în fibre și proteine, asigură senzația de sațietate și sprijină digestia. În plus, sunt surse excelente pentru grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3, care pot reduce inflamația în întregul organism, inclusiv în colon.

Consumul de nuci și semințe trebuie să fie moderat, deoarece, deși sunt foarte nutritive, au un conținut ridicat de calorii. Un doctor proctolog poate oferi recomandări personalizate privind dieta, inclusiv consumul de nuci și semințe, în funcție de afecțiunile specifice ale colonului.

Carne slabă

Carnea slabă, precum puiul, curcanul sau peștele ajută la menținerea unui colon sănătos. Peștele este o sursă excelentă de acizi grași omega-3, pe care organismul nu îi poate produce singur. De asemenea, este o sursă naturală de vitamina D, care poate scădea riscul de dezvoltare a cancerului de colon.

Este indicat să eviți consumul regulat de carne procesată, cum ar fi mezelurile, deoarece unele studii au arătat o legătură între consumul frecvent al acestor alimente și cancerul de colon. Dacă alegi să consumi carne roșie, cum ar fi vita sau porcul, limitează consumul la aproximativ 500 grame pe săptămână.

Legume crucifere

Legumele crucifere sunt indicate pentru sănătatea colonului deoarece sunt o sunt o sursă excelentă de fibre și vitamine A, C și K. Aceste vitamine ajută la menținerea sănătății mucoasei colonului și au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

De asemenea, legumele crucifere conțin compuși precum sulforafanul, care ar putea ajuta la prevenirea dezvoltării unor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon. Cu toate acestea, este important de reținut că nu există studii concrete care să confirme acest lucru. Exemplele de legume crucifere includ broccoli, varza, kale, conopida sau varza de Bruxelles. (P)