Chirurgia pentru tratarea obezității (bariatrică) se ocupă de abordarea acestei afecțiuni de risc pentru viața și sănătatea pacientului. În spectrul chirurgiei bariatrice sunt incluse intervenții realizate cu scopul de a asigura o recuperare fără complicații majore și o încadrare a numărului de kilograme între anumite limite optime.
Un pacient obez are nevoi multiple, prin prisma comorbidităților cu care se confruntă, posibil asociate cu această patologie. Hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala renală cronică sau dislipidemia sunt doar câteva dintre problemele comune, în cazul unei persoane diagnosticate cu obezitate.
De aceea, intervențiile chirurgicale ce abordează acestei problemă medicală trebuie discutate în detaliu cu specialistul, iar în etapa de după operația bariatrică, pacientul trebuie monitorizat constant, pentru a se observa evoluția stării de sănătate, dar și pentru un management optim al greutății corporale.
Operația de gastric sleeve
Este o intervenție chirurgicală realizată cu scopul reducerii volumului gastric de la 2500 ml la 80-100 ml. Mai mult decât atât, această procedură esențială pentru tratamentul și chirurgia obezității, asigură o scădere cu aproximativ 80% a volumului stomacului, astfel încât întreaga cantitate de alimente procesată va fi mai mică.
În timpul operației, specialistul va îndepărta pe cale chirurgicală porțiunea laterală a stomacului și un număr mare de centri ai foamei. Ca urmare a acestei intervenții, cantitatea de secreție gastrică a hormonilor asociați cu senzația de foame este diminuată. Astfel, pacientul se poate bucura de premisele optime pentru a slabi.
Avantajele operației de gastric sleeve:
- reducerea excesului de kilograme;
- atingerea unei greutăți optime;
- reducerea riscului de diabet zaharat tip 2;
- reducerea riscului de hipertensiune arterială;
- reducerea riscului de steatoză hepatică;
- intervenție chirurgicală minim invazivă;
- perioadă de recuperare relativ redusă;
- dureri operatorii reduse, datorită inciziilor mici;
- menținerea unei greutăți normale pe o perioadă semnificativă;
- operație bariatrică ce nu influențează absorbția alimentelor;
- îmbunătățirea semnificativă a calității vieții pacientului.
Operația de implantare a inelului gastric
Această intervenție chirurgicală pentru abordarea manifestărilor obezității este una minim invazivă. Se efectuează laparoscopic, sub anestezie generală. În timpul operației, specialistul montează un dispozitiv cu o formă circulară, a cărui dimensiuni se pot regla, în zona superioară a stomacului.
Odată montat, acest inel gastric va contribui la reducerea capacității gastrice, influențând astfel cantitatea alimentelor procesate. Dinamica procesului determinat de montarea inelului gastric este simplu de înțeles: cu cât volumul gastric este mai redus, cu atât senzația de sațietate se va instala mai repede.
Atunci când alimentele procesate ajung la nivelul stomacului (mai întâi în cavitatea sa superioară, cu volum redus) provoacă într-un ritm mult mai accelerat senzația că organismul a ajuns la saturație, digestia fiind încetinită cu ajutorul inelului gastric. Astfel, aportul caloric redus poate influența pierderea excesului de kilograme.
Avantajele operației de implantare a inelului gastric:
- una dintre cele mai puțin invazive proceduri bariatrice;
- durata medie a intervenției: aproximativ 60 de minute;
- durata medie a perioadei postoperatorii: aproximativ 24 de ore.
În perioada ce urmează operației bariatrice pentru montarea inelului gastric, secreția acidă de la nivelul stomacului va fi diminuată prin tratament medicamentos cu antisecretorii, conform recomandărilor medicului specialist.
În primele 60 de zile după operație, se recomandă urmarea unei diete compuse exclusiv din lichide și alimente semisolide. Monitorizarea și evaluarea evoluției stării de sănătate a pacientului sunt importante, pentru că pe baza observațiilor specialistului, inelul gastric poate fi calibrat, în caz de nevoie.
Operația de montare a balonului gastric
Balonul gastric introdus la nivelul stomacului este realizat dintr-un silicon special. Acest dispozitiv medical se umple cu soluție salină și, după montarea sa în stomac, va contribui la reducerea semnificativă a volumului său. Astfel, senzația de sațietate se va instala precoce, favorizând reducerea aportului alimentar.
Balonul gastric ocupă aproximativ 1/3 din volumul stomacului, iar maniera în care se montează este una minim invazivă. Nu se recomandă pacienților diagnosticați cu afecțiuni precum hernia hiatală, ulcerul gastric, gastrita, anumite boli renale sau hepatice, insuficiența pulmonară acută. De asemenea, specialiștii recomandă ca această procedură din spectrul intervențiilor chirurgicale bariatrice să nu fie efectuată în cazul pacientelor însărcinate.
Avantajele operației de montare a balonului gastric:
- procedură minim invazivă (endoscopie digestivă superioară);
- durată medie a intervenției: aproximativ 30 de minute;
- spitalizarea postoperatorie nu este necesară.
Discutarea cu medicul specialist despre chirurgia bariatrică și opțiunile chirurgicale pentru abordarea obezității sunt deosebit de importantă. Acest articol are un rol pur informativ, ce nu își propune să înlocuiască evaluarea unui medic suprspecializat în chirurgie bariatrică. Programează-te pentru un consult medical la Spitalul Memorial Băneasa și beneficiază de suportul de care ai nevoie, pentru a identifica cele mai bune opțiuni de tratament pentru nevoile tale! (P)
SURSE: