Cât de des vei merge la medic în timpul sarcinii și de ce?

În acest articol îți spunem tot ce trebuie să știi despre ecografiile din timpul sarcinii, de la importanța lor și până la interpretarea rezultatelor. De asemenea, îți spunem cum trebuie să te pregătești pentru o astfel de procedură, când sunt necesare aceste ecografii și ce probleme pot fi identificate prin intermediul lor. 

Ce reprezintă ecografiile în timpul sarcinii și de ce sunt necesare?

Ecografiile în timpul sarcinii reprezintă o investigație imagistică non-invazivă care utilizează unde sonore pentru a crea imaginea fătului în uter. Această metodă este esențială în monitorizarea dezvoltării și sănătății bebelușului, precum și în detectarea eventualelor anomalii sau complicații. Există mai multe motive pentru care ecografiile sunt esențiale în timpul sarcinii. În primul rând, acestea oferă informații valoroase despre poziția fătului, mărimea și dezvoltarea acestuia, cantitatea de lichid amniotic, poziția placentei. Aceste informații permit medicului să monitorizeze evoluția sarcinii și să identifice orice problemă potențială într-un stadiu incipient, permițând intervenția medicală precoce dacă este necesar.

Un alt motiv important este legat de siguranța ecografiilor din timpul sarcinii. Acestea sunt considerate a fi sigure atât pentru mama, cât și pentru bebeluș. Ele nu utilizează radiații, ci unde sonore, ceea ce le face să poată fi efectuate în orice moment al sarcinii, fără riscuri asupra sarcinii. În plus, ecografiile sunt importante pentru părinți, pentru că aceștia au posibilitatea de a vedea bebelușul în timp real.

Cum să te pregătești pentru o ecografie în timpul sarcinii?”

Pentru a te pregăti corespunzător pentru o ecografie în timpul sarcinii, este important să ții seama de câteva aspecte:

 • programarea ecografiei: este recomandat să faci o programare pentru ecografia prenatală, fiindcă în acest fel te asiguri că medicul are suficient timp pentru a se dedica examinării tale. 
 • pregătirea fizică: în funcție de stadiul sarcinii și de tipul de ecografie, este posibil să fie necesar să îți golești vezica urinară înainte de procedură sau, dimpotrivă, să bei o anumită cantitate de apă pentru a umple vezica. Aceste instrucțiuni vor fi furnizate de medic înainte de ecografie. De asemenea, este important să mănânci înainte de ecografie, pentru a preveni amețelile sau altă stare de disconfort.
 • vestimentația adecvată: pentru a facilita ecografia, este recomandat să porți haine lejere și ușor de îndepărtat. În unele cazuri, s-ar putea să trebuiască să îți dezvelești abdomenul, așa că este bine să te pregătești pentru acest lucru. De asemenea, ar trebui să îți scoți bijuteriile sau obiectele metalice de pe corp, deoarece acestea pot interfera cu imaginea ecografică.
 • pregătirea emoțională: este esențial să te relaxezi înainte de ecografie.

Când sunt necesare ecografiile în timpul sarcinii? 

Pe parcursul sarcinii, sunt necesare mai multe ecografii pentru a monitoriza dezvoltarea și sănătatea bebelușului:

 • prima ecografie – în primul trimestru: această ecografie are loc în jurul săptămânii a 12-a de sarcină și este adesea numită ecografia de dată. Scopul principal al acestei ecografii este de a stabili vârsta gestațională exactă a bebelușului și de a verifica dezvoltarea sa. De asemenea, se poate verifica dacă sarcina este multiplă, adică dacă există gemeni, tripleți.
 • a doua ecografie – în al doilea trimestru: această ecografie se efectuează în jurul săptămânii a 20-a de sarcină și este adesea numită ecografia morfologică. Prin intermediul acestei ecografii, medicul poate examina în detaliu fiecare parte a corpului bebelușului, inclusiv organele, pentru a se asigura că se dezvoltă normal. De asemenea, este o oportunitate pentru părinți să afle sexul bebelușului.
 • a treia ecografie – în al treilea trimestru: această ecografie se efectuează în jurul săptămânii a 30-a de sarcină și are ca scop evaluarea creșterii și poziției bebelușului. De asemenea, poate ajuta la identificarea unor probleme potențiale care ar putea afecta nașterea.
 • ecografii suplimentare: În unele cazuri, pot fi necesare ecografii suplimentare, în funcție de nevoile individuale ale mamei și ale bebelușului. Acestea pot include ecografii de creștere, ecografii Doppler pentru a evalua fluxul sanguin către bebeluș sau ecografii 3D/4D pentru a obține imagini mai clare și mai detaliate ale bebelușului în timpul sarcinii.

Cum să înțelegi rezultatele ecografiei?

Interpretarea imaginilor este un aspect crucial în înțelegerea rezultatelor ecografiei în timpul sarcinii. Imaginile ecografice sunt bidimensionale, iar anumite structuri sau caracteristici pot fi dificil de identificat sau interpretat. Înțelegerea termenilor medicali este esențială pentru a putea interpreta rezultatele ecografiei. Explicarea măsurătorilor și a valorilor normale este un alt aspect important în înțelegerea rezultatelor ecografiei. De asemenea, este esențial ca medicul să explice și ce probleme pot fi identificate cu ajutorul unei ecografii. Acestea pot varia de la anomalii structurale, cum ar fi defecte cardiace sau ale tubului neural, la probleme cu placenta sau lichidul amniotic. Este important să subliniem că ecografiile pot identifica aceste probleme în stadii incipiente și pot oferi medicului informații valoroase pentru gestionarea sarcinii și intervenția adecvată, dacă este necesar.

Ce probleme pot fi identificate printr-o ecografie prenatală?

Iată câteva dintre principalele probleme care pot fi identificate prin intermediul ecografiei în timpul sarcinii:

 • identificarea anomaliilor structurale și genetice: poate fi vorba despre defectele de inimă, defectele de tub neural (cum ar fi spina bifida), hidrocefalia, malformații ale feței sau ale membrelor și multe altele. De asemenea, ecografia poate sugera prezenta unor probleme genetice sau a sindromelor, cum ar fi sindromul Down.
 • evaluarea dezvoltării fătului: ecografia prenatală oferă informații esențiale despre dezvoltarea fătului. Aceasta poate măsura dimensiunile diferite ale bebelușului (circumferința capului, lungimea femurului) pentru a confirma vârsta gestațională și pentru a evalua dacă creșterea fătului este în limite normale.
 • monitorizarea sănătății placentare și a lichidului amniotic: ecografia poate fi utilizată pentru a evalua poziția placentei, maturitatea acesteia și pentru a căuta eventuale probleme, cum ar fi placenta previa sau placenta abruptă. De asemenea, poate măsura cantitatea de lichid amniotic.
 • identificarea altor complicații ale sarcinii: ecografia poate ajuta la identificarea unor potențiale complicații cum ar fi sarcina ectopică, sarcina multiplă, moartea intrauterină sau orice alte complicații care pot pune în pericol sănătatea mamei sau a fătului.

În concluzie, ecografiile reprezintă un instrument esențial în monitorizarea evoluției unei sarcini, permițând identificarea eventualelor probleme în timp util. Fie că este vorba de o ecografie standard sau de una specială, precum cea transvaginală sau 3D/4D, pregătirea adecvată și interpretarea corectă a rezultatelor sunt esențiale. Pe parcursul sarcinii, vizitele la medic și ecografiile vor fi frecvente, dar necesare pentru siguranța mamei și a bebelușului. (P)