Cauzele și simptomele cancerului de endometru

Cancerul de endometru, deseori numit cancer uterin, este una dintre cele mai frecvente malignități ginecologice care afectează femeile. Cu o creștere a numărului de cazuri în ultimii ani, prevenția și informarea adecvată cu privire la această afecțiune cresc șansele succesului terapeutic.

Endometrul este mucoasa care căptușește interiorul uterului. Cancerul de endometru se instalează atunci când celulele din această mucoasă încep să crească în mod necontrolat.

Cauzele cancerului de endometru

Femeile cu un dezechilibru hormonal, în special cele cu un nivel crescut de estrogen fără progesteron pentru a-l echilibra, sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta cancer de endometru. De asemenea, femeile care nu ovulează regulat, inclusiv cele cu sindromul ovarelor polichistice, pot fi mai predispuse la această afecțiune. Totodată, terapia de înlocuire hormonală, în special anumite forme ale acesteia, poate agrava riscul. De asemenea, un istoric familial de cancer de endometru sau afecțiuni genetice, precum sindromul Lynch, pot amplifica probabilitatea apariției bolii.

Simptomele cancerului de endometru

Deși cancerul de endometru poate fi asimptomatic în fazele sale incipiente, anumite simptome pot servi drept semnale de alarmă.

Printre cele mai comune manifestări se numără sângerarea vaginală anormală, care poate apărea sub formă de sângerări între menstruații sau la femeile post-menopauză. Disconfortul constant sau durerea în regiunea pelviană pot indica prezența acestei afecțiuni. Durerea resimțită în timpul actului sexual, cunoscută și sub numele de dispareunie, este un alt simptom potențial. De asemenea, secrețiile vaginale anormale, fie ele transparente, albe sau sângeroase, pot fi un indiciu al cancerului de endometru.

Tratamentul cancerului de endometru

Într-un centru specializat în ginecologie oncologică, tratamentul cancerului de endometru se bazează pe o abordare multidisciplinară care include:

  • Intervenție chirurgicală: Histerectomia este o procedură în care uterul este îndepărtat. Aceasta poate fi combinată cu salpingo-ooforectomie, îndepărtarea ambelor ovare și a trompelor uterine.
  • Radioterapie: Se utilizează radiații cu scopul de a distruge celulele canceroase sau pentru a opri creșterea lor.
  • Chimioterapie: Medicamentele sunt utilizate pentru a ataca celulele canceroase, fiind administrate oral sau intravenos.
  • Terapia hormonală: Acesta este un tratament care adaugă, blochează sau îndepărtează hormoni pentru a preveni creșterea celulelor canceroase.
  • Aspectul psihologic: Nu trebuie neglijat aspectul psihologic asociat diagnosticului și tratamentului cancerului de endometru. Diagnosticul poate avea un impact profund asupra stării mentale a pacientei, declanșând sentimente de teamă, anxietate sau depresie.

Cancerul de endometru, ca și alte cancere ginecologice, nu este doar o provocare medicală, ci și emoțională și psihologică. Abordarea multidisciplinară în centrele specializate în tratarea cancerelor ginecologice devine esențială pentru a oferi pacientelor cea mai bună șansă de vindecare și recuperare. Această abordare nu se limitează la tratamentele medicale, ci integrează diferite specialități pentru a se adresa fiecărui aspect al îngrijirii pacientei, de la diagnostic până la recuperare.

Echipa specializată în tratarea cancerelor ginecologice este formată din experți în ginecologie, chirurgie, oncologie, radioterapie și psihologie. Această colaborare oferă pacientei o îngrijire corespunzătoare, ținând cont de particularitățile și nevoile sale individuale.

De asemenea, este important să înțelegem că prevenția și monitorizarea regulată sunt uneltele de apărare împotriva cancerului de endometru. Conștinetizarea și educația privind semnele timpurii, precum și importanța screening-ului și a controalelor regulate, pot duce la detectarea precoce și la un prognostic mult mai favorabil. Cu cât boala este descoperită mai devreme, cu atât sunt șansele de tratament eficient și recuperare completă sunt mai mari. În încheiere, lupta împotriva cancerului de endometru nu este doar o bătălie medicală, ci o călătorie care necesită compasiune, înțelegere și expertiză. (P)