Ce ar trebui sa stim despre stomacelul bebelusilor?…

Indiferent de mărime, stomacul nou-născutului trebuie umplut des!

”Sunt deja la a treia rundă de alăptare a unui nou-născut și iau aminte de cum merg lucrurile.

Unele aspecte sunt clar mai ușoare. Laptele vine mai repede, iar modurile ciudate de ținere a copilului nu-mi mai sunt străine, plus am și pernele ciudate cu care să-mi proptesc micuțul. Dar un lucru nu e deloc mai ușor nici acum: oboseala care-mi rupe oasele, îmi ia mințile. La fel ca și la ceilalți doi și drăgălașul ăsta pare că vrea să mănânce tot timpul. Uneori de mai multe ori pe oră, mai ales seara. Frecvența asta mi-a stârnit curiozitatea legat de biologia stomacului nou-născuților.

Cât de mici sunt acestea? Sunt așa de microscopice că nu piticul meu nu este satisfăcut nici a mia parte dintr-o secundă? Profesioniștii din medicină și cei care fac pregătire pentru naștere folosesc adesea imagini pentru a ilustra mărimea stomacului nou-născutului, o chestie mică de 5-7 mililitri. Dar această dimensiune a ajuns evaluată.

O revizuire din 2008 din Journal of Human Lactation arată că nu există prea multe studii solide despre mărimea stomacului neonatal și cele care există au concluzii diferite. O altă revizie a studiile existente a arătat că stomacul mediu al nou-născutului este ceva mai mic decât o minge de ping-pong și poate cuprinde cam 20 de mililitri (cam 2/3 dintr-o uncie). Chestiunea mărimii stomacului la naștere nu este finalizată și asta probabil și fiindcă nu există un singur răspuns, Așa cum copiii se nasc cu diferite dimensiuni la fel și stomacurile lor.

Mai mult, dimensiunea nu este totul. Abilitatea de a bea, gradul de distensie al stomacului lor și viteza cu care digeră mâncarea sunt și ele parte a ecuației iar aceste abilități fiziologice au nevoie de zile pentru a se dezvolta. Există dovezi că stomacul nou-născutului se relaxează mai bine supă câteva zile așa încât se post destinde mai mult, pot primi mai mult lapte.Pentru că nu știm cu adevărat cât de mare e stomacul fiecărui nou-născut cel mai bun mod este să hrănim copiii în funcție de prezența semnelor de foame ale acestora.

Copiii trebuie alăptați la cerere, așa cum recomandă și American Academy of Pediatrics. Iar cei mici ”cer” să fie hrăniți – fie la sân, fie cu formulă – mișcând gura, căutând cu gura, mișcând capul sau începând să sugă ceva (mâinile, brațele părinților, orice apucă). Plânsul este unul din ultimele semnale pe care le trimit. Ar trebui încercate 8-12 sesiune de alăptare în 24 de ore la nou-născut. A ține piept apetitului unui nou-născut este o luptă oriunde în lume, universală.”

După Laura Sanders,Sursa: https://www.sciencenews.org/…/newborn-stomach-size…/ BABY CARE Sibiu

Sursa foto: ameda.com,