Ce este Gastric Sleeve (operația de micșorare a stomacului)

Sursa foto Shutterstock:

Imaginea poate fi descărcată de aici

Gastric sleeve sau operația de micșorare a stomacului este o procedură de chirurgie bariatrică. Aceasta constă în îndepărtarea unei porțiuni semnificative din stomac și în remodelarea părții rămase. Reducerea stomacului oferă suport pacienților diagnosticați cu obezitate severă clinică pentru a pierde eficient în greutate. Tehnica laparoscopică permite recuperarea rapidă. 

Explicăm în acest articol ce este gastric sleeve (operația de micșorare a stomacului), când este recomandată, cum se realizează și care sunt implicațiile ei. 

Ce este gastric sleeve? 

Gastric sleeve sau operația de micșorare de stomac este o procedură chirurgicală utilizată pentru tratarea obezității severe. Această intervenție constă în îndepărtarea a aproximativ 80% din stomac. Prin această transformare, capacitatea stomacului de a primi alimente este restricționată, determinând o scădere semnificativă a cantității de alimente consumate.

Scopul principal al intervenției este reducerea în greutate și controlul obezității. Procedura poate ajuta pacienții să piardă în greutate într-un mod eficient și sănătos, oferindu-le oportunitatea de a-și îmbunătăți calitatea vieții. În plus, gastric sleeve poate avea și alte beneficii, cum ar fi ameliorarea unor afecțiuni asociate cu obezitatea, precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. (1)

Când este recomandată operația de micșorare a stomacului?

Intervenția gastric sleeve este recomandată în special pacienților cu obezitate morbidă, celor care au un indice de masă corporală (BMI) de peste 35, dacă există și alte afecțiuni asociate. Obezitatea morbidă poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și poate crește riscul de complicații grave, precum bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 și cancerul. Gastric sleeve poate fi o soluție eficientă pentru a reduce riscul acestor afecțiuni și a îmbunătăți calitatea vieții pacientului.

Uneori, intervenția gastric sleeve este indicată persoanei care nu reușește să slăbească prin dietă, exerciții fizice și medicamente. Procedura poate fi o opțiune eficientă pentru pierderea în greutate pe termen lung, ajutând la reducerea apetitului și a cantității de alimente consumate. De asemenea, modificările aduse stomacului pot influența producția și secreția de hormoni care reglează senzația de foame și sațietate, facilitând astfel menținerea unei greutăți sănătoase pe termen lung.

Calitatea vieții poate fi afectată semnificativ de obezitate. Aceasta din urmă provoacă dificultăți de mobilitate, probleme respiratorii sau probleme psihologice, precum depresia sau anxietatea. Gastric sleeve poate fi necesară în astfel de cazuri, deoarece contribuie la îmbunătățirea vieții și la creșterea stimei de sine și a încrederii pacientului în sine. (1), (2)

Ce se întâmplă înainte de gastric sleeve?

Evaluarea medicală preoperatorie este esențială pentru a estima starea generală de sănătate a pacientului și pentru a identifica eventualele complicații sau riscuri asociate cu operația. Aceasta implică efectuarea unor teste medicale, cum ar fi analizele de sânge, electrocardiograma și evaluarea funcției pulmonare. De asemenea, medicul va discuta cu pacientul istoricul medical.

Consultarea cu nutriționistul și psihologul este crucială în cadrul acestui proces. Pacienții vor fi sfătuiți să urmeze un program de dietă și exerciții fizice înainte de operație, pentru a scădea în greutate și a-și pregăti organismul pentru intervenție. Nutriționistul va oferi recomandări cu privire la alimentația sănătoasă și va ajuta pacienții să înțeleagă importanța unui stil de viață activ, care trebuie să continue și după operație. Evaluarea psihologică este importantă, deoarece operația și schimbările de stil de viață care urmează pot avea un impact emoțional semnificativ.

Cu câteva săptămâni înainte de intervenție dieta pacientului se va modifica, solidele vor fi înlocuite de lichide, pentru pregătirea corespunzătoare de operație. (1), (2), (3)

Ce trebuie să știi despre gastric sleeve?

Procedura gastric sleeve, cunoscută și sub denumirea de gastrectomie verticală, este o intervenție chirurgicală considerată ireversibilă, deoarece o parte semnificativă a stomacului este îndepărtată permanent. Durata intervenției variază în general între una și trei ore și se efectuează sub anestezie generală. Aceasta se realizează prin tehnici chirurgicale minim-invazive, laparoscopic, oferind premisele unei recuperări și reinserții sociale rapide.

Chirurgia bariatrică și metabolică determină rezultate stabile pe termen lung, atunci când sunt respectate indicațiile medicale. (2), (3)

Recuperarea și viața după gastric sleeve

Durata spitalizării poate varia în funcție de evoluția postoperatorie a fiecăruia. În această perioadă, pacienții pot experimenta durere, însă aceasta poate fi gestionată cu ajutorul medicamentelor prescrise. Este important să se discute cu medicul despre orice complicații posibile și să se urmeze recomandările post-operatorii.

În primele zile și săptămâni după operație, regimul alimentar constă în consum de alimente moi. Treptat, se reintroduc alimentelor solide în dietă. Modificările stilului de viață sunt esențiale pentru succesul pe termen lung al procedurii. Exercițiile fizice regulate și menținerea unei diete echilibrate și durabile sunt factori cheie.

Chirurgia bariatrică poate avea un impact semnificativ asupra stării emoționale și psihice. Este recomandată discuția despre nevoile emoționale. De multe ori, trebuie căutat suport psihologic adecvat, cum ar fi consilierea sau terapia, pentru a face față schimbărilor și provocărilor asociate intervenției chirurgicale. (3), (4)

Articolul despre gastric sleeve (operația de micșorare a stomacului) oferă informații generale despre această procedură. Lucrurile sunt diferite, de la caz la caz. Dacă crezi că ai nevoie de o astfel de intervenție chirurgicală, mergi la medic și respectă indicațiile specialistului! (P)

Surse de informare:

1. Gastric Sleeve Surgery (Gastrectomy) – https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/22931-gastric-sleeve-surgery

2. Gastric Sleeve Surgery – https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/gastric-sleeve-surgery

3. Gastric Sleeve – https://www.uclahealth.org/medical-services/surgery/bariatrics/gastric-sleeve

4. Sleeve gastrectomy – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/sleeve-gastrectomy/about/pac-20385183