Ce este important de stiut despre sindromul de tunel carpian (P)

Probabil ca ai auzit pana acum de sindromul de tunel carpian, aceasta afectiune a mainii de care sufera milioane de oameni din intreaga lume. Dar stii cine prezinta risc mai mare sa il dezvolte sau cum poate fi tratat? Afla aceste informatii esentiale in randurile ce urmeaza.

Anatomia tunelului carpian

Nervul median, care este unul dintre principalii nervi ai membrului superior, trece de la antebrat pana in incheietura mainii, unde parcurge un pasaj ingust ce poarta denumirea de tunel carpian. Acest nerv ofera sensibilitate pe fata palmara a primelor patru degete ale mainii si inerveaza unii muschi de la baza degetului mare (cei care realizeaza miscarile fine). Cand nervul median este apasat sau strans atunci cand trece prin tunelul carpian, este posibil sa incepi sa simti amorteala, furnicaturi sau durere in mana, in special in primele patru degete ale mainii. Aceasta afectiune poarta denumirea de sindromul de tunel carpian. In stare avansata, sindromul de tunel carpian duce la scaderea fortei in mana, la dificultati de folosire a mainii, mai ales de efectuare a miscarilor fine si chiar la scaparea lucrurilor din mana.

Factori de risc

Sindromul de tunel carpian este cauzat de o varietate de factori. Femeile sunt de trei ori mai predispuse decat barbatii sa dezvolte acest tip de neuropatie de compresie, iar persoanele care sufera de diabet zaharat, artrita reumatoida si boli tiroidiene sunt, de asemenea, expuse riscului.

Insa cei mai predispusi riscului de a dezvolta STC sunt oamenii care au un loc de munca sau hobby-uri care implica utilizarea excesiva a mainii si incheieturii mainii, cum ar fi cei care folosesc tastatura si mouse-ul computerului, lucreaza in linii de asamblare, gradinaresc, canta la chitara sau la pian, etc.

Sindromul de tunel carpian este de asemenea frecvent intalnit in sarcina, din cauza schimbarilor hormonale care provoaca acumulari de lichide in exces in tesuturi.

Metode de tratament

Odata ce ai fost diagnosticat cu sindrom de tunel carpian, medicul tau de mana iti va sugera un plan de tratament care poate fi nechirurgical sau chirurgical, in functie de cat de avansata este boala.

Optiunile nechirurgicale pot include:

  • Purtarea unei orteze pe timp de noapte, pentru a preveni indoirea incheieturii mainii in pozitii ce favorizeaza compresia nervului;
  • Administrarea de medicamente pentru durere;
  • Injectii locale cu corticosteroizi pentru a diminua inflamatia;
  • Evitarea activitatilor ce pot exacerba simptomele;
  • Fiziokinetoterapie.

Pentru unii pacienti, o orteza purtata noaptea poate fi tratamentul initial si uneori singurul necesar. Pentru alti pacienti, interventia chirurgicala este recomandata imediat. Totul depinde de severitatea afectiunii si de cat de semnificativa este compresia nervoasa.

Operatia de sindrom de tunel carpian este o procedura care implica taierea ligamentului carpian care provoca presiune asupra nervului median. Este o interventie de scurta durata, usor de suportat de catre pacienti, iar daca este facuta la timp, este urmata de o recuperare si un prognostic foarte bune.