Fotografie de la Anna Shvets pe pexels.com
Melasma este o afecțiune dermatologică, de cele mai multe ori întâlnită la nivelul feței, aceasta fiind ușor de recunoscut datorită unor pete hiperpigmentate pe piele. Deși nu este vorba despre ceva grav, foarte multe persoane sunt stânjenite de prezența ei și, astfel, stima de sine poate fi afectată, iar cel care are această problemă poate ajunge chiar și la depresie. În acest articol, vom discuta în amănunt despre acest lucru, dar și despre care este cea mai bună soluție cu ajutorul căreia poți scăpa de această problemă.
Mai jos vei regăsi motivele din cauza cărora apare melasma, dar și ce tratament poți să urmezi pentru combaterea acesteia:
1. Din ce cauze apare melasma?
De cele mai multe ori, o să vezi prezentă melasma la femei, însă și bărbații pot fi afectați, și este asociată cu o combinație dintre factorii genetici, hormonali și de mediu. Așadar, cea mai cunoscută cauză care duce la apariția acesteia este expunerea la soare, deoarece ea stimulează melanocitele, celulele responsabile de producerea melaninei. Cea din urmă menționată este pigmentul care dă culoarea pielii, iar atunci când producția acesteia este crescută, apar petele maronii. Mai mult, putem vorbi și despre factorii hormonali, cum ar fi sarcina sau utilizarea contraceptivelor orale, care, de asemenea, pot juca un rol major în dezvoltarea acestei probleme.
2. Ce tratament poți face?
Pentru a putea combate această problemă, poți apela la creme depigmentante sau exfoliante chimice. De asemenea, și tratamentul cu laser pentru melasmă a devenit din ce în ce mai popular, datorită capacității lui de a oferi rezultate rapide și eficiente. Așadar, acesta emite pulsuri de energie, care sunt absorbite de pigmentul din piele, determinându-l să se descompună. Prin urmare, ca această intervenție să dea roade, trebuie să faci mai multe ședințe și, astfel, poți să ajungi să ai din nou o piele cu un aspect curat și uniform. Dacă și tu te confrunți cu așa ceva, intră acum pe estevainstitute.ro și fă-ți o programare online sau telefonic.
3. Cât durează un astfel de tratament?
Procedura cu laser pentru combaterea melasmei poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi severitatea afecțiunii sau tipul de piele pe care îl ai. În general, este necesar să acționezi între 4 și 10 ședințe, dacă vrei să obții cele mai bune rezultate. De asemenea, după fiecare intervenție, pielea ta poate fi ușor roșie sau iritată, dar aceste efecte sunt secundare și temporare, ele dispărând în câteva ore sau zile. Totodată, este foarte important să eviți expunerea la soare și, înainte de a începe această procedură, treci pe la un medic dermatolog, pentru a te putea examina cu atenție.
4. Odată îndepărtată melasma, mai poate apărea?
Un ultim lucru esențial pe care vrem să ți-l aducem în vedere, este faptul că, odată îndepărtată, melasma pot reveni. Prin urmare, este important să urmezi cu strictețe recomandările dermatologului și să continui să îți protejezi pielea de expunerea la soare chiar și după finalizarea tratamentului.
În concluzie, melasma poate fi o adevărată provocare, pe care, cu ajutorul tehnologiei moderne, o poți combate și poți să obții din nou o piele mai uniformă și mai luminoasă. De asemenea, așa cum am precizat și mai sus, înainte să te programezi, treci pe la un medic dermatolog, pentru o examinare cât mai amănunțită. (P)