Ce presupun serviciile medicale de neurologie si cand sunt necesare

La nivel mondial foarte multe persoane se confrunta cu probleme de natura neurologica. Ramura medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratarea afectiunilor sistemului nervos este neurologia. Aceasta ramura medicala are in vedere atat sistemul nervos central, cat si sistemul nervos periferic. Prin urmare, vorbim despre ramura medicala care se ocupa de problemele complexe care pot sa apara la nivelul creierului, al maduvei spinarii si al nervilor periferici.

Avand in vedere impactul negativ pe care il au tulburarile neurologice, serviciile medicale de neurologie Bucuresti sunt foarte importante. Un diagnostic precoce si un tratament adecvat poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care se confrunta cu tulburari neurologice.

Diagnosticul si evaluarea in problemele neurologice

Primul pas in neurologie este evaluarea pacientului. In aceasta etapa este realizata o anamneza detaliata, adica un examen fizic si diferite teste neurologice. Medicii neurologi apeleaza la diverse tehnici pentru un diagnostic cat mai precis. Printre abordari amintim imagistica prin rezonanta magnetica (IRM), tomografia computerizata (CT), electroencefalografia (EEG) si electromiografia (EMG).

Imagistica prin rezonanta magnetica este folosita cu scopul de a vizualiza structurile interne ale creierului si maduvei spinarii. Scopul este de a identifica leziuni, tumori sau accidente vasculare cerebrale. Tomografia computerizata ajuta la obtinerea unor imagini in detaliu la nivelul creierului si a altor structuri interne.

Electroencefalografia studiaza activitatea electrica a creierului si ajuta pentru diagnosticarea tulburarilor neurologice, asa cum este de exemplu epilepsia. In cele din urma, electromiografia evalueaaza functionarea nervilor si a muschilor.

Tratamentul problemelor neurologice

In functie de diagnosticul pus de catre specialisti in etapa de evaluare si diagnosticare, este stabilit planul de tratamentul neurologic. Tratamentul variaza in functie de natura afectiunii. Pentru pacientii cu AVC, tratamentul include medicamente care sa ajute la dizolvarea cheagurilor, interventii chirurgicale si terapia de recuperare. In cazul epilepsiei este folosita medicamentatia antiepileptica.

Pacientii diagnosticati cu scleroza multipla urmeaza tratamente cu medicamente care sa reduca inflamatia si simptomele aferente, iar boala Parkinson beneficiaza de tratamente medicamentoase pentru controlul simptomelor motorii, dar si interventii chirurgicale pentru stimularea cerebrala profunda. In boala Alzheimer sunt folosite medicamente pentru a gestiona simptomele si pentru a incetini avansarea bolii, dar si terapii cognitive.

O alta abordare in aceste tulburari neurologice o reprezinta reabilitarea si terapia. Aceasta abordare ca parte a tratamentului neurologic include terapii precum cea fizica, ocupationala si logopedica. Terapia fizica ajuta la recuperarea functiilor motorii si imbunatatirea mobilitatii, terapia ocupationala sustine imbunatatirea abilitatilor necesare pentru activitatile zilnice, iar terapia logopedica este utila pentru pacientii cu probleme de vorbire si inghitire.

Consultanta si sprijinul psihologic

Pe langa tratamentele anterior amintite si terapii, abordarile in neurologie includ consultanta psihologica si sprijin psihologic. Avand in vedere faptul ca tulburarile neurologice pot avea un impact major asupra starii emotionale si psihologice a pacientilor, sprijinul psihologic se poate dovedi util pentru gestionarea stresului si a altor probleme psihologice asociate.

Serviciile medicale de neurologie Bucuresti sunt foarte importante in diagnosticarea, tratarea si gestionarea afectiunilor survenite la sistemul nervos. Pacientii pot beneficia de abordari personalizate pentru o viata cat mai buna, in ciuda tulburarilor neurologice. (P)