Prematurii cu vârstă de gestaţie între 26 şi 29 de săptămâni au mai multe mişcări spontane şi reacţii la stimulare.
Aceşti prematurii petrec cel mai mult timp dormind dar se trezesc pentru scurt timp şi pot chiar deschide ochii dacă lumina nu e puternică.
Specialiștii atrag atentia că dezvoltarea neurologică este rapidă în primele săptămâni de viaţă şi este important ca prematurii să doarmă cât mai mult timp posibil. Ei nu vor fi treji mult timp pentru interacţiuni şi nu îşi vor arăta suferinţa prin plâns ci mai degrabă prin modificări de postură, de respiraţie şi de frecvenţă cardiacă şi prin modificări de culoare, răsuciri şi tremurături.
Prematurii de 26-29 de săptămâni pot deveni suprastimulaţi ca răspuns la frecarea pielii spatelui sau mângăierea părului dar vocea joasă şi atingerile ferme dar blânde pot linişti şi calma prematurului. În acest stadiu de dezvoltare intercaţiunea cu copilul poate fi minimală, în funcţie de cât de stabil este copilul. Limitarea interacţiunii la momentele când prematurul este organizat este foarte importantă. Promovarea unor cicluri de somn sănătoase prin menţinerea unui mediu întunecat şi fără zgomote şi permiterea unor perioade de odihnă între momentele de îngrijire şi tratament este foarte importantă pentru dezvoltarea neurologică.
Sursa: http://www.peekabooicu.net/…/growing-home-preemie…/ BABY CARE Sibiu
Foto: David Postatny