Cele mai comune simptome ale cancerului de colon

Sursa: freepik
În cele ce urmează vei avea ocazia să afli mai multe detalii despre o problemă de sănătate din ce în ce mai frecventă în societatea modernă – cancerul de colon. Vom începe cu o prezentare generală a acestei boli, punând accent pe cauzele sale și pe grupurile de risc. Apoi, vom trece la o descriere detaliată a simptomelor și semnelor de avertizare ale acestei afecțiuni, pentru a ajuta la o detecție precoce.
Definiția și cauzele cancerului de colon
Cancerul de colon reprezintă creșterea necontrolată a celulelor maligne în părțile inferioare ale colonului sau ale rectului. Este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, atât la bărbați, cât și la femei.

Formarea cancerului de colon are loc de obicei din polipi, mici creșteri de țesut care pot apărea pe pereții interni ai colonului. Acești polipi pot fi prezenți în colon timp îndelungat fără a provoca simptome, dar dacă devin cancerigeni și nu sunt tratați, pot invada țesuturile și organele adiacente.

Deși nu există o singură cauză cunoscută pentru cancerul de colon, există mai mulți factori care pot crește riscul de a dezvolta această boală. Printre acești factori se numără vârsta, istoricul familial de cancer de colon sau de polipi, o dietă bogată în grăsimi și săracă în fibre, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul și anumite boli intestinale inflamatorii, precum boala Crohn sau colita ulcerativă.

Cei mai predispuși la cancerul de colon sunt persoanele cu vârsta peste 50 de ani, deoarece riscul de dezvoltare a acestei boli crește odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, persoanele care au un istoric familial de cancer de colon sau polipi prezintă un risc crescut. De menționat că aproximativ 20% dintre pacienții cu cancer de colon au un istoric familial al bolii.
De asemenea, persoanele care suferă de boli intestinale inflamatorii, precum boala Crohn sau colita ulcerativă, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon. Un stil de viață nesănătos, caracterizat de o alimentație dezechilibrată, sedentarism, fumat și consum excesiv de alcool, poate contribui și el la creșterea riscului de cancer de colon.
Simptomele și semnele de avertizare ale cancerului de colon
Cancerul de colon este o afecțiune în care celulele maligne se dezvoltă în colon sau în rect. Detectarea precoce a acestui tip de cancer este esențială pentru a crește șansele de supraviețuire și pentru a permite un tratament adecvat. În acest capitol, vom explora cele mai comune simptome și semne de avertizare ale cancerului de colon, care pot indica prezența acestei boli.

Schimbările în tranzitul intestinal reprezintă unul dintre principalele semne ale cancerului de colon. Persoanele afectate pot observa diaree sau constipație care persistă pe o perioadă mai lungă de câteva săptămâni. Aceste schimbări pot indica prezența unei tumori în colon, care poate afecta funcționarea normală a intestinului. Este important să acordăm atenție acestor modificări și să căutăm asistență medicală pentru a exclude orice afecțiune gravă, precum cancerul de colon.

Un alt simptom semnificativ este sângerarea rectală sau prezența sângelui în scaun. Acestea pot fi semne ale unei tumori care sângerează în colon sau rect. Sângerarea poate fi vizibilă în scaun sau poate fi detectată prin intermediul unor teste de laborator. Este important să nu ignorăm aceste semne și să solicităm opinia medicului pentru a determina cauza sângerării rectale și pentru a exclude posibilitatea dezvoltării cancerului de colon.

Durerea abdominală persistentă sau crampele pot fi, de asemenea, semne ale cancerului de colon. Creșterea unei tumori poate provoca presiune sau blocaje în abdomen, cauzând durere sau crampe constante. Este important să nu ignorăm aceste simptome și să le raportăm medicului pentru a evalua cauza lor și a exclude orice afecțiune gravă, cum ar fi cancerul de colon.

Pierderea inexplicabilă în greutate sau oboseala persistentă pot fi, de asemenea, semne ale cancerului de colon. Acestea pot fi rezultatul organismului care luptă împotriva bolii sau pot indica alte probleme de sănătate. Este esențial să căutăm ajutor medical și să fim supuși unor investigații suplimentare pentru a localiza cauza exactă a acestor simptome și pentru a exclude cancerul de colon sau alte afecțiuni grave.

În concluzie, simptomele și semnele de avertizare ale cancerului de colon pot include schimbări în tranzitul intestinal, sângerări rectale sau prezența sângelui în scaun, durere abdominală persistentă sau crampe și pierderea inexplicabilă în greutate sau oboseala. Este crucial să fim atenți la aceste semne și să căutăm asistență medicală pentru un diagnostic precoce și un tratament adecvat. (P)

Surse:

  • Organizația Mondială a Sănătății (OMS) – www.who.int
  • Societatea Americană de Cancer (ACS) – www.cancer.org
  • Societatea Europeană de Oncologie Medicală (ESMO) – www.esmo.org