“Nu mă doare”, “folosesc ața dentară și apa de gură”, “nu consum băuturi carbogazoase” – de câte ori nu te-ai surprins spunând aceste “minciunele” la dentist în speranța că “medicul nu are niciun indiciu care să demonstreze că nu e așa”. Dacă într-adevăr crezi că a “înghițit gălușca”, gândește-te din nou. Gura conține indicii care oferă informații importante despre starea ta generală de sănătate. Un dentist cu ani de experiență poate recunoaște cu ușurință multe minciuni pe care le spui.
În acest context, am discutat cu dr. Cristina Munteanu, medic stomatolog la o clinică stomatologică din București despre importanța îngrijirii orale și, în special, despre care sunt cele mai frecvente minciuni pe care le spun pacienții stomatologilor și cum face un dentist diferența între ce i se spune și starea de fapt.
„Folosesc ața dentară regulat”
Aceasta este poate cel mai des întâlnite minciună pe care o spunem la dentist. Cu toate acestea, medicul dentist poate spune cu ușurință dacă folosești ața dentară în mod regulat sau nu.
“Periajul este piatra de temelie a îngrijirii dentare, dar folosirea aței dentare este, de asemenea, o componentă importantă a rutinei de igienă orală. În timp ce periajul te poate scăpa de acumularea plăcii pe dinți, folosirea aței dentare ajută la eliminarea plăcii de sub gingii. Dacă medicul dentist observă inflamarea gingiilor, o afecțiune numită gingivită, este un indiciu evident că nu ești un pasionat de ață dentară sau o folosești incorect. Asigură-te că folosești ață dentară o dată pe zi, cu mișcări ușoare, în sus și-n jos, pentru a îndepărta eficient placa bacteriană și particulele alimentare prinse între dinți, ca să scapi, pe termen lung, de proteza dentară. – ne povestește dr. Munteanu
„Rareori beau suc acidulat”
Acidul are un efect îngrozitor pentru smalț. Bacteriile dăunătoare se vor dezvolta grație zahărului din suc, crescând riscul cariilor dentare. Medicul dentist te poate ajuta să găsești o băutură alternativă de care să te bucuri. Pe lângă spălatul pe dinți, clătirea gurii cu apă după ce ai consumat suc duce la prevenirea cariilor dentare. Acest lucru elimină zahărul și acidul care pot, dealtfel, rămâne pe dinți.
„Abia dacă mă ating de alcool.”
O singură privire la gura ta și dentistul va ști că ești băutor. O gură uscată este un indiciu că te bucuri puțin prea mult de băuturile alcoolice. Consumul de prea multe băuturi alcoolice poate afecta glandele salivare și poate reduce producția de salivă. Rapoartele arată, de asemenea, că 76% dintre pacienții cu cancer oral sunt consumatori de alcool. În plus, stomatologii pot recunoaște cu ușurință mirosul de alcool din respirație.
„Eu nu fumez.” sau „M-am lăsat de fumat”.
“Capitolul parodontoză tratament începe, pentru orice pacient cu o rutină de îngrijire de slabă calitate și continuă cu fumatul.” – spune dr. Munteanu
E cunoscut impactul fumatului asupra sănătății: te poate expune riscului de a dezvolta diferite forme de cancer, precum ar fi cancerul bucal și al gâtului. Mestecatul tutunului poate duce, de asemenea, la diferite probleme dentare, precum ar fi carii, pierderea prematură a dinților și bolile gingiilor.
“Chiar dacă susții contrariul, stomatologii sunt conștienți de faptul că fumatul poate cauza pete pe dinți. Dacă ai pete de nicotină pe degete și mirosul distinct de fum de pe haine, dentistul tău va ști că fumezi.” – continuă dr. Munteanu
„Nu scrâșnesc dinții.”
Scrâșnitul sau bruxismul duce la tocirea dinților, la dureri de cap persistente sau la dureri musculare în jurul maxilarului. Bruxismului nocturn este o afecțiune caracterizată printr-o scrâșnire involuntară, inconștientă și excesivă a dinților pe timp de noapte.
“În multe cazuri, unii pacienți nici măcar nu sunt conștienți că au bruxism nocturn, deci, practic, acest lucru nu e o minciună. Cu toate acestea, boală nu trebuie ignorată, deoarece poate deteriora dinții și poate provoca dureri de maxilar.
Medicul stomatolog poate recomandă purtatul gutierelor speciale sau alte tipuri de aparate dentare concepute pentru a proteja smalțul dentar sau pentru a preveni mobilitatea dentară. “ – povestește dr. Munteanu
„Nu doare.”
Durerea este una dintre senzațiile care pot fi greu de ascuns. Indiferent de cât de mult ai încercat, medicul dentist poate vedea că simți disconfort.
“La durere, corpul răspunde în mod natural, în moduri specifice. De exemplu, tresări sau strângi ochii sau limba și picioarele devin încordate. Dacă simți durere în timpul unei proceduri dentare, nu ezitați să anunțați medicul dentist, astfel încât să vă aplice un anestezic topic sau să vă prescrie un medicament pentru durere înainte de următoarea călătorie la stomatologie.” – dr. Cristina Munteanu.