Cele mai frecvente accidentări în funcție de tipul sportului practicat și cum pot fi acestea prevenite

Ești sportiv de performanță sau te numeri printre oamenii care includ sportul în rutina zilnică? Ar trebui să fii informat și să știi la ce accidentări ești expus în funcție de sportul pe care îl practici. Există o serie de afecțiuni mai prezente în cazul atleților care practică, spre exemplu, fotbal. În acest articol vei descoperi care sunt cele mai frecvente accidentări în funcție de tipul de sport pe care îl faci, dar și care sunt modalitățile de prevenire a acestora.

Leziuni comune în sport

De departe, cele mai frecvente leziuni sunt entorsele și întinderile. Evident, unele sporturi sunt mai periculoase decât altele și solicită mai mult anumite părți ale corpului. De exemplu, majoritatea jucătorilor de tenis se confruntă cu dureri de umar

De obicei, acestea apar din cauza mișcării repetitive de braț pe care sportivii sunt nevoiți să o facă în mod constant. Atunci când accidentarea este mai gravă, apar simptome umar dislocat, cum ar fi un umăr vizibil deformat sau deplasat,  umflare sau vânătăi, durere intensă, spasme musculare sau incapacitatea de a mișca articulația.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că fotbaliștii sunt expuși la accidentări la picioare. Întinderile sau rupturile de ligamente sunt printre cele mai comune tipuri de afecțiuni ce pot să apară în cazul acestor sportivi. 

Jucătorii de baschet nu sunt nici ei scutiți de expunerea la accidentări. Aceștia suferă în mod frecvent din cauza durerilor de genunchi, dar și a entorselor – din cauza presiunii aplicate asupra articulațiilor. 

Prevenție și tratament

Pentru a preveni accidentările, sportivii trebuie să lucreze costat pentru a-și întări musculatura și articulațiile. Acest lucru presupune antrenamente regulate, atât în sala de sport, cât și pe teren. În plus, recuperarea după antrenament este un alt factor esențial pentru un organism cât mai sănătos. Sportivii de performanță beneficiază și de preparatori fizici, precum și de sesiuni regulate de kinetoterapie și fizioterapie. Scopul acestora este atât prevenirea accidentărilor și a leziunilor ce pot să apară la antrenamente sau în competiții, precum și îmbunătățirea performanțelor sportive. 

Antrenamentul trebuie să fie structurat în așa fel încât corpul să fie pregătit pentru mișcările care urmează. Încălzirea este obligatorie, indiferent de sportul practicat. De asemenea, efortul fizic trebuie crescut treptat, pentru a nu risca o leziune. Alimentația, hidratarea și odihna au un rol esențial pentru a menține nivelul de performanță și pentru a evita orice probleme în timpul antrenamentului.

Nu în ultimul rând, orice disconfort sau durere care apare trebuie tratată cu seriozitate. Nu lăsa ca acestea să se agraveze deoarece ele pot să fie simptome ale unor afecțiuni care îți pot afecta capacitățile sportive. Apelează întotdeauna la specialiști pentru un diagnostic precoce. 

(P)