Durerea de umăr poate apărea din cauza unor leziuni sau afecțiuni ale articulației umărului. Acestea pot afecta ligamentele, tendoanele sau bursele care sunt în jurul articulației, dar și cartilajul, meniscul și oasele. Descoperă în următorul articol care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de umăr și cum pot fi gestionate.
Bursita
Bursita de umar este o afecțiune care apare atunci când bursele, niște saculețe mici umplute cu lichid, se inflamează. Bursele se află în jurul articulațiilor din corp, inclusiv în umăr, și ajută la reducerea fricțiunii între oase și țesuturile moi, cum ar fi mușchii. În cazul în care umărul este suprasolicitat, bursele dintre mușchii rotatori și oasele umărului se inflamează, iar aceasta duce la o afecțiunea numită bursită subacromială. De obicei, bursita apare împreună cu tendinita coafei rotatorilor. Activitățile zilnice care implică mișcarea umărului pot deveni foarte dureroase și dificile.
În cazul în care ai fost diagnosticat cu burista de umăr, este important să te odihești și să eviți activitățile care pun presiune pe umăr, pentru a reduce inflamația. Aplică comprese reci cu gheață pe zona afectată pentru a ameliora inflamația și durerii, în special în primele zile după apariția simptomelor. În unele cazuri, medicul poate recomanda utilizarea de antiinflamatoare, pentru a-ți permite să efectuezi activitățile zilnice fără disconfort. În plus, exercițiile de recuperare fizică sub îndrumarea unui fizioterapeut pot ajuta la întărirea mușchilor din jurul umărului și la îmbunătățirea mobilității articulației.
Tendinita
Tendinita este adesea responsabilă pentru durerea de umar. Tendinita de umăr este o inflamație a tendoanelor coafei rotatorilor, care ajută la mișcarea și stabilitatea umărului. În majoritatea cazurilor, tendinita apare din cauza utilizării repetitive a umărului, mai ales atunci când există microtraume repetate asupra tendoanelor.
Dacă suferi de tendinită, cel mai important lucru este să eviți mișcările care cauzează durerea. Poți aplica și gheață pe zona afectată pentru a reduce inflamația și pentru a calma durerea. Un medic specialist poate prescrie antiinflamatoare pentru gestionarea simptomelor, iar un fizioterapeut poate recomanda exerciții specifice de întindere și întărire a mușchilor din jurul umărului pentru a restabili mobilitatea și a preveni recidivarea tendinitei.
Sindromul de impingement subacromial
Sindromul de impingement subacromial apare atunci când spațiul dintre acromion și tendoanele coafei rotatorii se îngustează, iar coafa rotatorie se atinge de acromion (marginea superioară a omoplatului, osul din spatele umărului). Sindromul de impingement subacromial cauzează durere și disconfort semnificativ. Afecțiunea poate fi temporară și se poate îmbunătăți în câteva săptămâni sau luni, mai ales dacă sunt urmate exerciții corecte pentru umăr. Cu toate acestea, în unele cazuri, impingementul poate deveni o problemă cronică, iar unii pacienți pot necesita intervenții chirurgicale.
Odihna este foarte importantă în cazul sindromului de impingement subacromial. Evită activitățile care agravează durerea, cum ar fi ridicarea brațului deasupra capului. Exercițiile de întindere și întărire a mușchilor, recomandate de un fizioterapeut, sunt esențiale pentru recuperare. (P)