Cicoarea, planta-„zana” si „doctor” in acelasi timp

Legenda cicoarei

Într-o frumoasă legendă transilvăneană, cicoarea este asociată cu zâna florilor care se spală cu rouă înainte de răsăritul soarelui pentru a nu fi văzută de cineva. Fiind zărită într-o dimineaţă de Soare, acesta s-a îndrăgostit de ea şi a trimis doi luceferi s-o peţească.

Zâna pământeană îi refuză spunându-le:

“Soare, soţior,

E tot călător,

Ziua peste sate,

Noaptea peste ape!”

Supărat, astrul zilei o transformă în floare de cicoare:

“Lăsaţi-mi-o în pace,

Că mi-o voi preface

Floare de cicoare

Cu ochii după Soare,

Când oi răsări,

Ea s-o-nveseli!

Când oi asfinţi,

Ea s-a ofili;

Când oi scăpata

Ea s-o aduna”.

De atunci se spune că cicoarea stă tot timpul cu ochii după Soare până toamna târziu, iar florile ei se strâng seara, la apus şi se desfac dimineaţă, la răsărit.

Ei bine trebuie sa stiti ca avem de a face cu o „planta-doctor”, cum s-ar spune… Frunzele de cicoare sunt bogate atat in vitamine, cat si din minerale. Ele contin:

vitamina A;

vitamina E;

vitamina D;

vitamina K;

vitamina C;

vitamina B1;

vitamina B2;

vitamina B3 (niacina);

vitamina B5 (acid pantotenic);

vitamina B6;

vitamina B9 (acid folic);

colina (nutrient benefic pentru ficat);

calciu;

magneziu;

potasiu;

fosfor;

zinc;

cupru;

mangan;

seleniu;

fluor;

fier.

Frunzele au un gust usor amarui. Prin preparare termica, gustul amarui dispare, insa o mare parte dintre vitamine sunt distruse, iar beneficiile asupra organismului sunt reduse.

Flori de cicoare

Substante tonice si care stimuleaza apetitul sunt prezente in florile de cicoare. Acestea sunt utilizate sub forma de decoct pentru afectiuni hepatice, precum litiaza biliara. De asemenea, sunt folosite si pentru tratarea diferitelor leziuni de la nivel tegumentar sau al echimozelor. In prezent, folosirea florilor pentru uz extern este limitata.

Radacina

Radacina de cicoare este cea mai consumata parte din cicoarea planta. Cicoarea este cultivata in special pentru radacini, care sunt recoltate in lunile de toamna. Ulterior, sunt prelucrate, fiind prajite si maruntite pana se obtine o pulbere fina. Aceasta este utilizata pentru prepararea unei bauturi asemenatoare cafelei. Cele mai importante substante nutritive care se gasesc in radacina de cicoare sunt:

vitamina A;

vitamina C;

vitamina B6;

vitamina B9;

potasiu;

mangan;

calciu;

magneziu.

Un element aflat in cantitate crescuta este inulina. Aceasta este o fibra solubila in apa, iar in organismul uman are rol de probiotic. Inulina reprezinta o sursa de hrana pentru bacteriile benefice din intestin, contribuind la sanatatea tractului digestiv.

Cicoarea este considerata o planta cu proprietati benefice asupra organismului uman.

Printre cele mai importante se afla:

efectul coleretic (stimuleaza secretia biliara);

potenteaza digestia;

stimuleaza tranzitul intestinal;

previne constipatia;

contribuie la mentinerea unui nivel optim al glucozei din sange;

ajuta la scaderea rezistentei la insulina;

actiune antiinflamatoare (scade nivelul citokinelor inflamatorii: interleukina-1, interleukina-6);

efect antibacterian.

Faciliteaza pierderea in greutate

Cicoarea are un rol important in reglarea apetitului, putand conduce la consumarea unei cantitati mai reduse de alimente. Cercetarile efectuate au demonstrat ca administrarea a 21 de grame de radacina de cicoare pe zi poate determina o scadere in greutate cu aproximativ 1 kilogram, intr-o perioada de aproximativ 3 luni.

Compusii care faciliteaza slabitul sunt oligofructoza si inulina.