Un zâmbet impecabil și frumos depinde de modul în care ne îngrijim dinții. O igienă orală corectă este esențială pentru prevenirea problemelor dentare și pentru menținerea sănătății orale, iar asta înseamnă că trebuie nu doar să te speli pe dinți cu regularitate, ci și să adopți alte metode suplimentare de îngrijire ca să previi apariția problemelor orale. În cele ce urmează îți vom prezenta în detaliu tot ce trebuie să faci ca să-ți îngrijeșți corect dinții, dar și cum poți să previi apariția problemelor dentare.
Igiena orală corectă are drept efect o gură cu aspect sănătos şi fără mirosuri neplăcute. Aceasta înseamnă:
- Dinţi curaţi şi fără resturi alimentare
- Gingii de culoare roz, care nu sângerează la periaj şi când folosiţi aţa dentară
- Respiraţia neplăcut mirositoare nu persistă mult timp
Dacă ai dureri de măsea sau sângerări ale gingiilor în timpul periajului sau folosirii aţei dentare sau dacă respiraţia cu miros neplăcut persistă mult timp, mergi la medicul dentist. Oricare dintre aceste semne poate indică o problemă mai gravă.
1. Periază și folosește ața dentară cu sârguință și în mod corespunzător.
Învățarea corectă a periajului și a folosirii aței dentare contribuie la evitarea apariţiei problemelor şi ne scuteşte de multă suferinţă, griji şi cheltuieli, pe care le-am putea face dacă ajungem să tratăm afecţiuni care au fost lăsate să evolueze.
Enumerăm mai jos etapele simple ale prevenirii formării cariilor dentare, afecţiunilor gingivale şi altor probleme, în intervalele dintre controalele dentare de rutină. Acestea includ:
- Periajul complet de două ori pe zi şi folosirea zilnică a aţei dentare
- O dietă echilibrată şi limitarea gustărilor dintre mese
- Utilizarea produselor de igienă dentară cu fluor, inclusiv a pastei de dinţi fluorurate
- Clătirea cu o apă de gură fluorurată, la recomandarea medicului dentist
- Asigurarea aportului de apă fluorurată la copiii sub 12 ani sau a unui supliment de fluor, dacă locuiţi într-o zonă în care nu se adaugă fluor în apă potabilă.
2. Adopta soluții high tech
O parte a periajului și a folosirii aței dentare poate însemna utilizarea instrumentelor disponibile pentru a-ți îmbunătăți obiceiurile importante de igienă dentară. Există multe aplicații stomatologice disponibile și chiar periuțe de dinți de înaltă tehnologie care te pot ajuta să te speli bine pe dinți și să ai gura curată și proaspătă.
3. Mănâncă sănătos
Alegerea alimentelor care susțin sănătatea dentară poate afecta riscul de apariție a cariilor și poate menține sănătatea orală la maximum. Alege să mănânci fructe și legume proaspete, carne, brânză, iaurt și nuci.
4. Evită zahărul
Alimentele bogate în zahăr, acizi și carbohidrați pot afecta dinții și pot crește riscul de carii. Evită biscuiții, chipsurile, covrigeii, bomboanele lipicioase sau mancarurile acide precum sosurile de roșii și citricele, băuturilor răcoritoare, energizante și sucurilor de fructe. Aceste alimente și băuturi pot încuraja formarea plăcii și pot afecta smalțul.
5. Periază mai inteligent, nu mai rapid
Nu peria dinții imediat după ce ai consumat alimente acide sau zahăr. Smalțul va fi afectat de aciditate și vei sesiza acest lucru dacă vei alege să faci o albire dentară precum această albire dinți Iași. Bea apă după ce ai consumat aceste alimente. Așteaptă o oră pentru ca aciditatea să se echilibreze și apoi poți peria ușor și bine pentru a preveni acumularea plăcii.