Clisma – de câte tipuri este şi care sunt avantajele procedurii

Clisma a reprezentat un tip de tratament în Egiptul Antic, fiind încă frecventă în zilele noastre. Timp de un veac a constituit remediul constipației cronice, fiind utilizată, de asemenea, de către oamenii ce sunt pe punctul de a efectua anumite analize ori diferite intervenții chirurgicale.

Cu toate acestea, clisma se poate face și la domiciliu, folosind un aparat de clismă ori un irigator. Irigarea lichidelor in intestinul gros, prin anus, cu rolul de a purifica este o procedură efectuată cel mai frecvent de către un specialist. Așadar, în acest articol îți oferim toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege ce presupune o clismă, ce tipuri de soluții trebuie folosite, când trebuie efectuată și avantajele acesteia.

În continuarea articolului, vei afla mai multe detalii cu privire la această procedură

Clisma constituie procedura ce stimulează intestinul subțire și gros pentru a ameliora constipația, purificând tractul digestiv, uneori  utilizată pentru a se putea administra medicamentele. Lichidul, care este în general o soluție salină de curățare ori un lichid medicamentos, este inserat în rect și intestinul gros prin anus, în momentul clismei. Acesta se reține pentru un timp, apoi se expulzează alături de resturile organismului. 

Pentru mai mult confort, există serviciile de clismă evacuatorie la domiciliu, din partea profesioniștilor calificați. Mai multe informații poți descoperi chiar pe site-ul TruMed.ro. 

1. Clismele pentru administrarea medicamentelor

Administrarea medicamentelor către o sursă directă reprezintă una dintre cele mai întâlnite utilizări medicale ale clismei. Spre exemplu, colita ulcerativă afectează doar rectul și intestinul gros. Atunci când medicamentele se vor administra oral vor străbate stomacul și intestinul subțire iar tractul gastrointestinal le poate digera sau descompune. Astfel, pentru un tratament cât mai eficace, unele medicamente pentru colita ulcerativă se vor administra sub forma clismei direct în zona inflamată.

2.    Clismele evacuatorii

Dacă suferi de constipație severă, clismele se dovedesc a fi eficiente. În cazul în care diferitele tratamente, modificările alimentare, suplimentele bogate în fibre sau laxativele nu funcționează, clismele cu soluții saline pot stimula mișcările intestinale. Microclisma evacuatoare constituie o altă opțiune care poate fi utilizată la recomandarea unui specialist. În cazul în care alte laxative nu funcționează, acest procedeu este recomandat atât adulților, cât și copiilor.

Dacă te-ai programat pentru o procedură sau o intervenție chirurgicală ce solicită golirea intestinului, spre exemplu colonoscopia, medicul poate indica utilizarea unei clisme. Cel mai sigur, medicul vă va prescrie inițial un medicament oral care ajută la curățarea colonului, dacă acesta nu va funcționa, el va sugera o clismă.

3. Clismele ca metode de diagnostic

Medicul poate utiliza clisma cu bariu dacă dorește examinarea marginilor intestinului gros pentru un diagnostic. Acest lucru necesită aplicarea unei soluții ce conține bariu și apoi efectuarea mai multor proceduri imagistice. Pereții intestinali sunt acoperiți de bariu, ceea ce permite vizualizarea formei tractului digestiv în funcție de imaginile dobândite.

Pacientul ar trebui să țină genunchii la nivelul pieptului în momentul în care stă întins pe burtă sau pe lateral, astfel încât soluția să ajungă precis la colon. După ce lichidul ajunge în colon, trebuie să mergi la baie. În cazul unei clisme evacuatorii, este necesară o oră pentru ca toată soluția să fie eliminată din colon. În alte categorii de clisme, soluția rămâne în organism preț de cel puțin 15 minute.

Așadar, clisma poate fi recomandată atât adulților cât și celor mici, contribuind la detoxificarea organismului, întărirea sistemului imun, diminuarea stărilor anxioase, scăderea ponderală, prin evacuarea depunerilor materiilor fecale de la nivelul pereților colonului și nu în ultimul rând la îmbunătățirea circulației sangvine.

SURSĂ FOTO: Freepik.com

(P)