Colesterol mărit – 3 complicații care pot să apară în timp

Colesterolul mărit, cunoscut în termeni medicali sub denumirea de hipercolesterolemie,  înseamnă un nivel ridicat al grăsimilor în sânge. Valorile ridicate de colesterol LDL, adică colesterolul „rău”, sunt asociate de specialiști cu mai multe complicații care pun sănătatea în pericol ducând chiar la pierderea vieții.

Colesterolul mărit nu are simptome clare, astfel că medicii recomandă efectuarea analizelor de sânge specifice, pentru a cunoaște valorile. Însă există și cazuri în care se manifestă prin semne precum: senzație de oboseală, indigestie, pete de grăsime în zona pleoapelor și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Citește mai jos care sunt complicațiile care pot să apară în caz de colesterol mărit de-a lungul timpului dacă afecțiunea nu este detectată și tratată la timp.

Complicațiile colesterolului mărit

Colesterolul mărit duce în timp la formarea unor depozite adipoase pe pereții arterelor, care poartă denumirea medicală de ateroscleroză. Aceste depozite reduc fluxul de sânge din artere ori chiar îl blochează, ceea ce poate duce la complicații precum:

1. Angina (durerile în piept): dacă arterele coronare, cele care alimentează inima cu sânge, sunt afectate, pot să apară dureri în piept din cauza reducerii fluxului sanguin, dar și a aportului de oxigen. Afecțiunea se poate manifesta atât la femei, cât și la bărbați. Pacienții descriu simptomele sub forma unei gheare în piept. Semnele apar când pacientul depune efort, atunci când inima are nevoie de mai mult oxigen.

2. Infarctul miocardic (atacul de cord): este o afecțiune acută care apare în urma blocării unei artere de la nivelul inimii. Nivelul de colesterol din sânge trebuie ținut sub control cu ajutorul unei alimentații echilibrate, prin efectuarea exercițiilor fizice, dar și prin tratament medicamentos.

3. AVC (accident vascular cerebral): apare în urma blocării unei artere care duce la creier. Aceste acumulări sunt numite în termeni medicali plăci de aterom, iar fenomenul ateroscleroză.

Și alte vase de sânge din corpul pacientului pot fi afectate de depunerile de aterom cauzând astfel îngustarea și chiar blocarea lor. Printre acestea se numără și arterele mezenterice care aprovizionează cu sânge intestinele și arterele renale.

Toate aceste complicații ale colesterolului mărit sunt probleme de sănătate care apar de la vârste tot mai tinere în ultimii ani.

Care sunt cauzele colesterolului mărit?

Sunt mai multe cauze care duc la creșterea nivelului de grăsimi în sânge.

  • alimentația bogată în grăsimi de origine animală (carne grasă, slănină, untură, unt, fast-food, lactate cu conținut ridicat de grăsimi) și grăsimi trans (margarină, dulciuri, ulei de palmier);
  • sedentarismul;
  • moștenirea genetică;
  • obezitatea;
  • diabetul;
  • vârsta (după 45 – 50 de ani crește riscul de a avea colesterol ridicat).

Mai mulți dintre acești factori pot fi controlați, precum alimentația, obezitatea și sedentarismul. Așadar, medicii recomandă adoptarea unei alimentații sănătoase, practicarea regulată a mișcării fizice, dar și renunțarea la fumat pentru menținerea unui flux sanguin normal.

Foto: unsplash.com

(P)