Criza din sistemul de sănătate, o provocare pentru pacienți și contribuabili

În ultimii ani, sistemul de sănătate din România a fost subiectul unor dezbateri aprinse și critici intense, având în vedere modul în care sunt gestionate fondurile și resursele.

Deși bugetul alocat sănătății a crescut considerabil, cu peste 75% față de anul 2019, problemele persistă, lăsând multe întrebări fără răspuns și provocând frustrări atât pentru pacienți, cât și pentru contribuabili.

“Una dintre cele mai stringente probleme este modul în care sunt efectuate numirile în conducerea instituțiilor de sănătate. Acestea sunt adesea influențate de criterii politice, ceea ce subminează eficiența și profesionalismul în administrarea serviciilor medicale. Această politizare duce la ineficiențe și la o alocare inadecvată a resurselor, afectând calitatea îngrijirii pacienților”, afirmă Mioara Ayoub, vicepreședintele Partidului România în Acțiune.

Pe lângă aceasta, sistemul se confruntă cu o presupusă lipsă cronică de bani, în ciuda bugetului aparent generos.

“Această discrepanță ridică întrebări serioase despre transparența și eficiența utilizării fondurilor. Contribuabilii, care alimentează sistemul prin taxe și impozite, sunt în mod justificat nemulțumiți de modul în care banii lor sunt cheltuiți”, spune Mioara Ayoub.

Un alt punct de tensiune îl reprezintă condițiile de muncă ale personalului medical.

Angajații din sănătate se confruntă adesea cu salarizări neschimbate de ani de zile, ceea ce a dus la greve și nemulțumiri. Această situație nu numai că afectează moralul angajaților, dar poate compromite și calitatea îngrijirii acordate pacienților.

Mai mult, sistemul informatic al sistemului de sănătate, în ciuda investițiilor masive, pare să fie ineficient și plin de defecțiuni.

Acest lucru nu numai că înrăutățește experiența pacientului, dar și complică procesul de administrare a serviciilor de sănătate.

“Sistemul de sănătate din România se confruntă cu multiple provocări, de la gestionarea ineficientă a resurselor la probleme structurale și de personal. Este esențial ca aceste probleme să fie abordate cu seriozitate și competență pentru a asigura un sistem de sănătate eficient și echitabil, care să răspundă nevoilor pacienților și așteptărilor contribuabililor”, a conchis Mioara Ayoub, vicepreședinte al Partidului România în Acțiune.