„Bună ziua! O scurtă informare în ceea ce privește situația înregistrată în localitatea Murgeni, din județul Vaslui, unde, după cum bine știți, există un spital de psihiatrie. Marea majoritate a pacienților sunt cronici, un spital cu peste 140 de paturi, ocupate în totalitate, și care a reprezentat ieri o problemă de sănătate publică, pentru că în urma consumului de alimente din ziua de 21 noiembrie, începând cu noaptea de 22, au început să apară, la câțiva pacienți, secvențial, simptome de toxiinfecție alimentară cu scaune diareice, grețuri și vărsături, însă în cazul a trei dintre acești pacienți situația s-a complicat, a evoluat rapid nefavorabil, au avut tulburări hemodinamice majore și au decedat trei dintre ei în… Deci primele simptome au apărut în cursul nopții la unul dintre pacienți, iar cele trei decese s-au înregistrat în intervalul 5:00 – 18:00, 18-30, nu știu exact. O să aveți la dispoziție comunicatul de presă al Direcției de Sănătate Publică Vaslui. Noi am aflat, așa cum am declarat și ieri, la Ministerul Sănătății, la ora 18:30 despre acest incident. Am organizat rapid examinarea și trierea pacienților care aveau simptomatologie. Numărul lor a fost în creștere. În total, 29 de pacienți au fost transferați la trei spitale, unde puteau să primească și asistență medicală de terapie intensivă. Cele trei spitale sunt: două din județul Vaslui, respectiv spitalul din Bârlad și spitalul din Vaslui și, bineînțeles, și la Iași, care este, să spunem, un centru regional, cel puțin în zona patologiei infecțioase. S-au prelevat probe de aliment de la spital, care au fost transmise, și probe biologice de la pacienții care prezentau simptomatologie. Au fost trimise la Institutul de Medicină Legală din Iași.
De asemenea, în paralel s-a desfășurat – sigur, nu este competența mea, dar totuși trebuie să vă comunic acest lucru – Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a desfășurat o activitate de control atât la spital, cât și la mănăstirea de unde proveneau alimentele posibil incriminate. Peștele din care s-a gătit mâncare înțeleg că avea acte de proveniență. S-au găsit și alte cantități nefolosite, care nu au aveau astfel de acte de proveniență, însă ele nu au fost folosite pentru pregătirea acestei mese. Nu pot să vă dau încă detalii legate de eventualele prezențe a unor substanțe toxice în aliment, pentru că ele se găsesc în momentul de față pentru examinarea la Institutul de Sănătate Publică Animală și la noi, la Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Regional Iași, pentru diagnostic microbiologic, adică să vedem dacă a existat anumite microorganisme care ar fi putut să contamineze probele respective de aliment. Asta este situația. Toți pacienții care se află internați au o evoluție favorabilă, inclusiv cel care se află internat la terapie intensivă la spitalul din Bârlad nu are o problemă, adică nu s-a înrăutăţit starea generală, are reflexe de glutiție, respiră spontan, este însă sub supraveghere în continuare la secția de terapie intensivă. Asta este situația în momentul de față. Să sperăm că situația de dramatică de ieri nu va mai continua în niciun fel, nu se vor mai înregistra noi victime.
Este important să vedem care este sursa acestei toxinfecții sau intoxicații, după caz, nu știm încă, și bineînțeles, poliția, care desfășoară la rândul ei o anchetă, de data aceasta penală, va prezenta, în momentul în care vor avea mai multe informații, concluzii legate de desfășurarea acestei situații și sperăm să existe o explicație foarte clară pentru public, pentru că ceea ce s-a întâmplat acolo în mod evident s-a bazat și pe o neglijență sau nerespectarea unor protocoale legate de modul de administrare a hranei într-o unitate spitalicească.
Opinia mea este că nu a fost vorba despre o infecție bacteriană, pentru că o infecție bacteriană are nevoie de un anumit timp să evolueze. Aici a fost vorba mai degrabă despre o intoxicație. Sigur, nu am niciun element deocamdată de sprijin, pentru că tulburările digestive au fost urmate la scurt timp de tulburări circulatorii majore care au dus la decesul celor trei persoane, ori lucrul ăsta se întâmplă atunci când ingerezi o substanță toxică, fie că este o toxină provenită de la bacterii, poate să fie o toxină bacteriană sau o substanță chimică”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la sfarsitul sedinței de Guvern.
Totodată, oficialul a detaliat: „Procedura este că distribuția mâncării într-un spital, într-o unitate medicală trebuie făcută din surse autorizate. Cele două posibile surse autorizate, trei, să spunem, ca să includem și cea legată de o donație, este că fie pregătești mâncarea în spital, este una dintre eventualități și ai blocul alimentar autorizat pentru pregătirea hranei, a doua este să ai un contract de catering. Într-un caiet de sarcini, ca să poţi să contractezi un furnizor de servicii de catering, există această prevedere, că el trebuie să fie autorizat să pregătească hrana și, atenție, să o și transporte în condiții de siguranță, pentru că și în acest caz, sigur, nu vreau să fac speculații, mănăstirea aceasta era la câteva zeci de kilometri de spitalul din Murgeni, adică nu era în imediata… era la vreo 60-70km, sau cea de-a treia posibilitate, să spunem a unei donații, și lucrul ăsta este posibil pentru anumite produse, ele trebuie să fie toate aceste produse însoțite de un certificat de calitate, care să certifice faptul că au fost realizate într-o unitate autorizată și au fost transportate, de asemenea, autorizat. Astea sunt niște condiții esențiale, care asigură, dacă vreți, sau generează un risc mult, mult mai mic de apariție a unei toxiinfecții alimentare. Sigur, nu poți niciodată să excluzi o astfel de posibilitate, dar nici nu putem să acceptăm această idee, că dacă vine cineva și își oferă bunele intenții – eu sunt convins că au fost făcute cu bune intenții – asta nu înseamnă să nu respectăm procedurile legale în vigoare, dar repet, este o anchetă a poliției și sper să putem să avem rezultate. Oricum, mănăstirea respectivă a fost amendată de ANSVSA cu o sumă importantă, cred, pentru comunitate. Ideea nu este să dai amendă, ideea este să previi astfel de incidente”.
foto: ziare.com