Îmbătrânirea este un proces inevitabil și normal care implică uneori dificultăți. Mai ales persoanele care suferă de Alzheimer au nevoie de o îngrijire atentă și permanentă. În stadiul incipient, această boală seamănă mai mult cu afecțiunile tipice ale vârstei, fiind necesar un control de specialitate pentru a putea identifica dacă este vorba despre Alzheimer sau nu.
Alzheimer este o boală care debutează cu simptome blânde și evoluează treptat, distrugând treptat memoria și alte funcții importante ale creierului. Pacienții care suferă de această boală își pierd capacitatea de a se îngriji singuri. Tocmai de aceea este important să se cunoască modul în care boala poate să evolueze și astfel, să se ia decizia asupra momentului când este timpul să beneficieze de ajutor specializat sau să fie internat într-un cămin.
Cum evoluează Alzheimer în timp?
Alzheimer este o boală care afectează în special persoanele cu vârsta de peste 65 de ani dar există situații în care simptomele se pot instala mai devreme.
Într-un stadiu precoce, Alzheimer poate să se instaleze chiar și după vârsta de 40 de ani, dar aceste cazuri fiind destul de rare. Boala aflată într-un stadiu tardiv începe să evolueze după vârsta de 65 de ani și nu există un răspuns cu privire la motivele pentru care unele persoane sunt afectate de această boală și altele nu.
Pierderea memoriei este una dintre simptomele cheie ale acestei boli. La început se va confrunta cu o serie de situații precum pierderea obiectelor personale, dificultate în a găsi cuvintele potrivite într-o conversație, uitarea evenimentelor petrecute recent, inversări ale stării emoționale, nu mai recunosc persoanele dragi, etc.
În ceea ce privește evoluția bolii Alzheimer se pot identifica mai multe stadii. Într-un stadiu incipient, pierderile de memorie sunt minore iar o persoană care nu cunoaște simptomele poate să le pună pe seama vârstei. În al doilea stadiu, pacientul care suferă de Alzheimer are un declin cognitiv moderat. Iar în al treilea stadiu, declinul cognitiv este sever și pacientul nu mai este capabil să își poarte singur de grijă.
Factorii de risc care duc la apariția bolii Alzheimer
Cu toate că nu se cunosc exact cauzele pentru care această boală poate să apară, însă, există o serie de factori de risc precum vârsta, istoricul în familie, sindromul Down, lovituri puternice la cap, afecțiuni cardiace, tensiune arterială crescută, gestionarea necorespunzătoare a diabetului zaharat, fumatul, greutatea în exces, depresia și alte tulburări psihice.
Nu există un tratament care să vindece această boală ci mai mult medicamente capabile să amelioreze simptomele și să încetinească evoluția bolii Alzheimer. De asemenea, sunt recomandate schimbări majore ale stilului de viață.
Cei care au în grijă un astfel de pacient trebuie să fie bine informați cu privire la această boală și să nu ezite să apeleze la ajutor specializat imediat ce situația degenerează.
În primele stadii ale bolii vor apărea probleme de comportament precum iritabilitatea sau depresia, ca de altfel, stări care nu pot să fie legate în mod direct de la început de Alzheimer. Însă, este recomandat ca în momentul în care se observă o frecvență a acestor simptome să se apeleze imediat la ajutor specializat. Un medic va efectua testele necesare pentru a depista stadiul în care se află boala sau dacă există motive de îngrijorare și se vor prescrie tratamentele necesare pentru ameliorarea simptomelor.