Cum să ai grijă de sănătatea ta ca femeie? 3 tipuri de controale pe care să le faci anual

Sănătatea este un aspect de o importanță vitală în viața fiecărei femei, iar îngrijirea și monitorizarea acesteia ar trebui să fie o prioritate. Ca femei, suntem adesea responsabile de buna funcționare a întregului nostru sistem de sănătate, de la organele reproductive până la starea generală a corpului nostru. Prin urmare, este esențial să fim proactive și să facem controale anuale pentru a ne asigura că suntem într-o stare bună de sănătate și pentru a preveni eventualele probleme care pot apărea.

Iată 3 tipuri de vizite la medic pentru o sănătate de fier

1.      Control ginecologic

Un control ginecologic este un examen medical esențial pentru femei. Acesta implică o evaluare a sănătății generale a organelor reproductive și a sistemului reproducător feminin. În timpul controlului ginecologic, medicul va efectua un examen pelvian, care include examinarea organelor interne, cum ar fi uterul și ovarele. De asemenea, se vor face teste de screening pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală și a altor probleme ginecologice, precum cancerul de col uterin. În plus, medicul poate discuta și despre planificarea familială și contraceptive, dacă este necesar.

2.      Control mamar

Un alt control important pe care femeile ar trebui să îl facă anual este examinarea mamară. Autoexaminarea poate fi realizată lunar, dar este recomandat să ai și un examen clinic efectuat de medicul ginecolog. Acest control constă în examinarea atentă a zonei mamare și a glandelor limfatice axilare pentru a detecta orice modificări, umflături, noduli sau alte anomalii. De asemenea, medicul poate recomanda o clinică particulară pentru efectuarea mamografiei sau alte teste de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân, în funcție de vârsta și de factorii de risc ai fiecărei femei.

3.      Screening cancer de piele

Din cauza expunerii la soare din variate motive precum dorința de a avea o piele bronzată pe timpul verii, poate apărea riscul de cancer de piele. Pentru a preveni acest risc, este necesară aplicarea unei cantități suficiente de SPF și reaplicarea acestuia la fiecare 2 ore. Un control anual al pielii poate ajuta la identificarea oricăror semne de cancer de piele sau leziuni suspecte. Medicul sau dermatologul va examina întregul corp pentru a căuta alunițe, pete, umflături sau alte anomalii. În cazul în care sunt identificate leziuni suspecte, medicul poate recomanda efectuarea unei biopsii pentru a confirma diagnosticul.

Pe lângă aceste controale anuale, este esențial să acorzi atenție și altor aspecte ale sănătății tale ca femeie. Menținerea unui stil de viață activ poate contribui în mod semnificativ la menținerea sănătății tale generale.

În concluzie, îngrijirea sănătății tale ca femeie implică mai mult decât doar vizitele regulate la medic. Realizarea anuală a controalelor ginecologice, controlul mamar și screening-ul pentru cancerul de piele pot ajuta la prevenirea și depistarea precoce a problemelor specifice femeilor. Investește în sănătatea ta și nu ezita să consulți medicul tău pentru recomandări și îndrumări personalizate în funcție de nevoile tale specifice.

Sursa foto pexels.com

(P)