Cine nu iubeste mirosul de paine proaspat scoasa din cuptor? Daca te-ai intrebat vreodata cum sa faci acasa paine fara prea multe batai de cap, ti-am pregatit o reteta simpla cu care sa faci prima ta paine folosind drojdie uscata instant. Iata ce trebuie sa stii!
Ingrediente necesare:
Inainte de a incepe, asigura-te ca ai toate ingredientele la indemana:
- 500 g faina
- 300 ml apa calduta
- 7 g drojdie uscata instant (aproximativ un pliculet)
- 1 lingurita sare
- 1 lingura zahar
- 2 linguri ulei de masline (optional)
Pasul 1: pregateste ingredientele si ustensilele
Dupa ce ai adunat pe masa de lucru toate ingredientele, poti trece la treaba. Spre deosebire de cea proaspata, drojdia uscata instant nu are nevoie sa fie activata separat in apa calda, deci vei trece direct la urmatorul pas.
Pasul 2: amesteca ingrediente
Intr-un bol mare, amesteca faina, sarea si zaharul. Adauga apoi drojdia uscata instant. Creeaza o gaura in mijlocul amestecului de faina si adauga apa calduta.
Pasul 3: framanta aluatul
Foloseste-ti mainile pentru a amesteca ingredientele pana cand se formeaza un aluat. Continua sa framanti aluatul timp de aproximativ 10 minute. Trebuie sa fie elastic si sa nu se lipeasca de maini. Incepe sa adaugi treptat si uleiul de masline, framanta pana este absorbit complet.
Cu cat aluatul este framantat mai bine, cu atat painea ta va creste mai frumos, cu un miez pufos si aerat si o crusta crocanta.
Pasul 4: lasa aluatul la dospit
Formeaza aluatul intr-o bila si pune-l inapoi intr-un bol uns cu putin ulei. Acopera bolul cu un prosop umed sau folie alimentara si lasa-l la dospit intr-un loc ferit de curenti de aer rece pentru aproximativ 1-2 ore. Drojdia uscata instant lucreaza rapid, asa ca vei vedea cum aluatul isi va dubla rapid volumul.
Pasul 5: modeleaza si lasa-l din nou la dospit
Dupa ce aluatul a dospit, rastoarna-l pe o suprafata infainata si mai framanta-l putin pentru a scoate aerul. Modeleaza aluatul in forma dorita – poate face o paine rotunda, o franzela sau chiar chifle.
Pune aluatul modelat pe o tava de copt, acopera-l si lasa-l la dospit inca 30-45 de minute.
Pasul 6: coace painea cu drojdie uscata
Preincalzeste cuptorul la 220°C. Inainte de a pune painea in cuptor, poti sa faci cateva taieturi superficiale pe suprafata aluatului cu un cutit foarte ascutit sau cu o lama. Poti face o crestatura simpla sau chiar un model.
Coace painea timp de 35-40 de minute sau pana cand devine aurie si scoate un sunet gol cand o bati usor cu degetele.
Pasul 7: savureaza paine de casa cu drojdie uscata
Dupa ce scoti painea din cuptor, las-o sa se raceasca pe un gratar. Acum e timpul sa o tai si sa o savurezi! Nimic nu se compara cu gustul de paine proaspat facuta acasa.
Sfaturi si trucuri – cum faci cele mai bune aluaturi de paine cu drojdie uscata de fiecare data
- Poti adauga seminte, ierburi aromatice sau chiar branza in aluat pentru a varia gustul.
- Drojdia uscata instant functioneaza cel mai bine la temperaturi intre 35-40°C. Apa prea fierbinte poate ucide drojdia, iar apa prea rece poate incetini procesul de dospire.
- Drojdia uscata trebuie pastrata intr-un loc uscat si racoros. Dupa ce desfaci ambalajul, o poti pastra intr-un recipient ermetic.
Cele mai bune rezultate le obtii cand folosesti cele mai bune ingrediente. Brutarii folosesc drojdiile naturale de la Lesaffre Romania, cum ar fi Saf-Instant Red si Red Star Platinum, sunt recunoscute pentru performanta.
Acum, ai toate informatiile necesare pentru a face paine cu drojdie uscata instant. Bucura-te de paine proaspata in fiecare zi! (P)