Cum să te adaptezi la aparatul dentar: Sfaturi pentru confort

Aparatul dentar, perceput greșit de multe ori ca fiind inestetic și inconfortabil, și deci respins de o parte dintre pacienți, este de fapt necesar în toate cazurile pentru menținerea sănătății orale pe termen lung. Deși adaptarea la aparat sau chiar aparatul în sine ar putea părea intimidante, întreg tratamentul ortodontic produce doar un ușor disconfort, iar adaptarea este un proces gradual, ce poate fi gestionat. Următoarele recomandări vă pot face întreaga experiență cu un aparat dentar mai plăcută, dar și perioada de adaptare mai ușor de depășit. 

Acordați atenție alimentației 

Purtarea unui aparat dentar, în general fix, face necesară adaptarea alimentației. Pe perioada tratamentului este recomandat să se evite alimentele dure sau crocante, precum nucile sau alunele, cât și alimentele lipicioase, precum caramelele sau guma de mestecat. Evitarea lor este indicată pentru a evita desprinderea brackeților sau îndoirea firelor aparatului. În schimb, puteți opta pentru iaurturi și brânzeturi moi, smoothie-uri și fructe tăiate mărunt.

Acordați o atenție deosebită periajului dentar

Se recomandă periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, folosind o periuță de dinți cu peri moi (sau o perie de dinți special concepută pentru purtatorii de aparat dentar) și o pastă de dinți fluorurată. De asemenea, utilizarea unei periuțe interdentare poate fi recomandată, pentru a curăța spațiile greu accesibile dintre brackeți și dinți. Folosirea aței dentare poate fi o provocare, dar este, la fel ca și periajul dentar, necesară. Există ață dentară special concepută pentru purtătorii de aparat dentar, care facilitează curățarea în jurul firelor și brackeților.

Continuați să mergeți la stomatolog 

Consultațiile periodice la medicul stomatolog sunt necesare în continuare, chiar și pe perioada tratamentului ortodontic, pentru menținerea sănătății orale. Astfel, pe lângă controalele la ortodont, în timpul cărora este monitorizat progresul tratamentului și efectuate ajustările necesare, este necesar să mergeți și la stomatolog, pentru detartrajul dinților sau pentru efectuarea altor proceduri profilactice, cât și pentru a depista anumite afecțiuni. 

Gestionați disconfortul cu medicamente analgezice

După montarea aparatului dentar, cât și după efectuarea ajustărilor periodice, este normal să existe un anumit grad de disconfort sau durere ușoară, deoarece țesuturile orale se adaptează la noua poziție a dinților. Pentru a gestiona disconfortul, se recomandă utilizarea de medicamente analgezice, potrivit recomandărilor medicului. Aplicarea cerii ortodontice pe brackeții care cauzează iritații poate ajuta la protejarea țesuturilor moi ale cavității bucale. 

Mențineți o atitudine pozitivă 

Adaptarea la aparatul dentar necesită răbdare și perseverență. Pacienții care beneficiază de aparat dentar ar trebui să se concentreze pe beneficiile pe termen lung ale tratamentului, mai degrabă decât pe disconfortul inițial, care poate, în unele situații, descuraja pacientul. (P)