Cum te ajută evaluarea psihologică pentru copii? (P)

Cea mai mare dorința a unui părinte este aceea să aibă un copil cât mai sănătos, să crească și să se dezvolte fără probleme. Astfel, cei mai mulți părinți se preocupă de starea fizică a copilului și apelează la specialiști în pediatrie, stomatologie, oftalmologie, dar omit să evalueze și bunăstarea psihică. Implicațiile tulburărilor clinice au consecințe nu doar asupra întregii familii, dar și asupra societății.

În România, evaluarea psihologică este un subiect tabu, deoarece mulți părinți consideră că este rușinos ca cei din jur să știe că își duc copiii la psiholog. În plus, există acea concepție eronată că evaluarea psihologică va conduce la final spre administrarea de medicamente. Dar, în realitate, este vorba despre cu totul altceva. Astfel, incidența tulburărilor de comportament în cazul copiilor crește alarmant, iar părinții continuă să ignore importanta unei evaluări psihologice.

Beneficiile evaluării psihologice pentru copii

Psihologul, prin intermediul unor instrumente de evaluare standardizate poate identifica nivelul cognitiv, adaptativ, afectiv și comportamental al copilului corespunzator vârstei lui. Rezultatele obținute în urma evaluării  psihologice sunt  cel mai bun aliat al părinților care vor să își educe copiii în armonie cu nevoile lor unice, acestea indicându-le cauza anumitor reacții sau comportamente, stimulii și motivațiile de care coilul are nevoie, ce stil de învățare are și cum poate fi ajutat să atingă performanțe școlare și extracurriculare superioare.

Există două mari beneficii ale unei evaluări psihologice pentru copii. În primul rând poți afla informații prețioase referitoare la eventualele aspecte care pot indica probleme de comportament, întârzieri în dezvoltare sau alte tulburări ale copilului – semne care ar trebui să te direcționeze imediat către o formă de terapie, personalizată pe nevoile celui mic. Iar în al doilea rând, poți cunoaște nivelul de bunăstare al copilului și îi poți înțelege comportamentele, precum și modul în care ar trebui să le gestionezi pentru o educație personalizată.

De ce este importantă evaluarea psihologică?

Pe baza informațiilor primite în urma unei evaluări psihologice părinții pot să își adapteze mai ușor interacțiunea și strategiile educaționale potrivite particularităților copilului. Părinții vor putea dezvolta o relație mai armonioasă cu cei mici. Un aspect important care trebuie reținut este faptul că rezultatele acestor evaluări pot constitui o bază de terapie în cazul în care psihologul consideră că este necesar să se urmeze mai multe ședințe pentru a putea lucra nevoile specifice ale copilului. Este important să parcurgi cu copilul toate ședințele necesare astfel încât să se poată vorbi despre obiective indeplinite.

Evaluarea psihologică poate fi un ajutor extrem de benefic în dezvoltarea copilului tău și poate aduce cu sine foarte multe avantaje. Totuși, evaluarea psihologică nu este o metodă miraculoasă prin care să se rezolve în mod automat toate problemele copilului, ci este o modalitate prin care aceste probleme pot să fie depistate și setat un plan de terapie  (în caz de necesitate)  la un număr de ședințe adecvat. De asemenea, este important ca părinții și copiii să colaboreze îndeaproape cu specialiștii pentru a putea fi cât mai relevantă evaluarea și pentru a putea rezolva eficient orice problemă cu care se confruntă copilul.

Informații extrase din site-ul aidaivan.ro

Sursa foto: pexels.com