De ce majoritatea copiilor pierd circa 10% din greutatea de la nastere in primele zile de viata?

Când se naşte copilul greutatea sa la naştere include un exces de apă care se va pierde în primele zile de viaţă. Majoritatea copiilor pierd circa 10% din greutatea de la naştere în primele 5 zile de viaţă şi recuperează această pierdere în următoarele 5 zile de viaţă aşa că, spre ziua a 10-a de viaţă revin la greutatea de la naştere. majoritatea copiilor cresc foarte repede după recuperarea greutăţii de la naştere, mai ales pe durata perioadelor de creştere activă care apar în jurul zilei 7-10 de viaţă şi din nou între 3 şi 6 săptămâni de la naştere.

Potrivit neonatologilor, în medie nou-născuţii cresc circa 20-30 grame pe zi şi 4,5-5 cm în prima lună de viaţă. Băieţii tind să aibă o greutate mai mare decât fetele (cu circa 350 g) şi mai lungi (cu circa 1,25 cm). Medicul pediatru al copilul acordă o atenţie particulară creşterii cutiei craniene a copilului pentru că aceasta reflectă creşterea creierului copilului. Oasele cutiei craniene a copilului continuă să crească şi craniul creşte mai repede în primele 4 luni de viaţă decât oricând altcândva în timpul vieţii.

 Perimetrul cranian al nou-născutului este în medie de 35 cm şi creşte la circa 38 cm la sfârşitul primei luni de viaţă. Pentru că băieţii au tendinţa să fie mai mari decât fetele şi capul lor este mai mare, diferenţa fiind de circa 1 cm faţă de fete.

După Caring for Your Baby and Young Child: Birth to Age 5; American Academy of Pediatrics

Sursa: https://www.healthychildren.org/…/First-Month-Physical / BABY CARE SIBIU

foto: Facebook