De la implant la coroana dentara – in ce consta tot procesul (P)

Un dinte artificial sau implant dentar reprezintă o soluție pe termen lung pentru înlocuirea dinților deteriorați. Acesta se inserează în osul maxilarului pentru a permite alimentația fără probleme.

Implantul poate susține coroanele sau protezele dentare, în mod asemănător dinților naturali. În cazul coroanelor dentare va fi folosit ca bont, pentru a fuziona cu gingia și osul maxilarului. Bontul va fi acoperit cu un dinte artificial sau coroană după caz, pentru a oferi aspectul dintelui natural.

Coroanele dentare pot înlocui un dinte care lipsește în momentul în care sunt ancorate de un implant dentar. O astfel de lucrare este numită coroană susținută de implant. Implantul dentar încorporat în maxilar și coroana fixată deasupra gingiei se poate fixa în două moduri: prin șuruburi sau cimentarea coroanei pe partea care se conectează la implant.

Ce este un dinte artificial

Înainte de a te interesa despre preturi coroana dentara trebuie să înțelegi ce înseamnă fiecare parte componentă.

O coroană susținută de implant este formată din trei părți:

-implantul dentar care este încorporat în maxilar

-un bont care se conecteaza cu implantul în partea de jos și cu coroana în partea de sus

-coroana care se atașează la capatul de sus al bontului.

Astfel coroana este atașata de implant/ bont fie prin șuruburi fir prin cimentare, ambele variante având specificul lor.

Atașarea coroanelor dentare cu ciment dentar

În ceea ce privește implant dentar pret și modul de atașare, decizia aparține dentistului în funcție de poziția dintelui. În partea din față se alege de obicei pentru cimentare, din considerente estetice. Asta pentru că cimentul dentar este în culoarea dintelui, ceea ce înseamnă că nu vor apărea decolorări în timp cum poate fi cazul coroanelor înșurubate. Însă pot exista o serie de dezavantaje, cum ar fi caracterul permanent al cimentării. În cazul necesitării ajustării, desprinderea coroanei este dificilă când este cimentata pe implant. Și de cele mai multe ori va necesita ruperea coroanei și înlocuirea cu una nouă.

Coroană dentară înșurubată

Este modalitatea prin care coroana dentară este înșurubată direct pe un bont. Este o variantă mai ușor de utilizat și reparat, fiind o modalitate mai bună de a monta coroana. Dezavantajul este că aspectul nu este la fel de frumos ca în cazul cimentului dentar, de aceea se folosește mai degrabă pentru dinții din spate.

Însă beneficii sunt mai multe:

-Se pot atașa în aceeași zi susținute de implant cu șuruburi

-Sunt ușor de îndepărtat în timpul reparațiilor

-Dacă sunt dinți vecini care cad, o coroană cu șuruburi va putea fi înlocuită cu una tip punte.

Dacă nu știi ce să alegi, nu îți fă griji, dentistul va ști să te sfătuiască în funcție de situație și preferințele tale. Îți va explica totodată opțiunile, beneficiile și avantajele fiecărei metode încât să știi la ce să te aștepți, iar în final să te bucuri de un zâmbet frumos și sănătos.